Zita, Mariann

A Csillagok háborúja filmzenéje Pécsett

2006.09.29. 00:00

Programkereső

Magyarország egyik leginnovatívabb, vállalkozó kedvű, ugyanakkor minőségére rendkívül igényes zenekara a különböző művészeti ágak ötvözésében is élenjár: láthattunk már homokrajzzal, balettel, fény-animációval kísért hangversenyeiket. Az idei hangversenyévadban az irodalom és a zene nyelvének összevetését kísérlik meg.
03a095ce-1efc-4855-a7ba-f8e1b45faebc

Az október 2-ai világpremieren a film ünnepéhez méltó módon a zenét az általa ihletett és dinamizált animáció, mozgókép ötvözésével hallhatjuk, láthatjuk olyan filmzenéket követően, mint a nagysikerű Csillagok háborúja filmzenéje. A műsoron szerepel Ravel Bolero, Gershwin Egy amerikai Párizsban, Grofé: Grand-Canyon szvit, John Williams: Csillagok háborúja és Bartók A csodálatos mandarin című műve.

Bartók Béla Csodálatos mandarin című műve Ménesi Gergely vezényletével, a Pannon Filharmonikusok közreműködésével, „szimfonikus animációs” előadásban hangzik el. Ennek az összművészeti műfajnak a lényege, hogy a koncertszerű formában felhangzó zenével egy időben animációs technikával előállított képsorozatok jelennek meg a zenekar mögötti vetítővásznon. E képsorozatok alkotója M. Tóth Géza animációs filmrendező, a Magyar Iparművészeti Egyetem tanára. A közönség vetített képet lát és nagyzenekari muzsikát hall, a koncertterem mégsem változik át mozivá, és a közönség sem alakul nézőközönséggé. A képsorozatok kialakításánál ezúttal elsődlegesen a zenemű partitúrájára támaszkodtak. E képsorozatok nem a történet filmes értelemben vett elbeszélését célozzák, hanem a zenében rejlő narratív lehetőségeket kiegészítve, új asszociációkat sugallnak.

(2006. október 2. 16:30 Pécs – Széchenyi tér; II. Pécsi Nemzetközi Filmünnep – nyitóhangverseny; Ravel: Bolero; Gershwin: Egy amerikai Párizsban; Grofé: Grand Canyon szvit; John Williams: Csillagok háborúja; Bartók: A csodálatos mandarin; km.: Pannon Filharmonikusok; M. Tóth Géza (animáció); vez.: Ménesi Gergely)

(A részvétel ingyenes.)