Eszter, Eliza

Őszi Kulturális Napok Debrecenben

2006.09.29. 00:00

Programkereső

A komoly- és könnyűzene, a színház, a tánc, a film és a képzőművészet jegyében telik az ősz a cívis városban. Rost Andrea koncertje nyitja meg a jeles eseményt október 11-én.

A debreceni őszi kulturális évad gazdag programkínálatának egyik meghatározó része az október 11-28. között megrendezett Őszi Kulturális Napok. Az idén kilenc éves eseménysorozat Rost Andrea világhírű operaénekesnő Mozart-estjével (október 11.) veszi kezdetét, aki ezúttal a Figaro házassága és a Don Giovanni című darabokból ad elő részleteket az opera-rajongók számára. A koncerten Héja Domonkos vezényel majd.

A moldvai csángó magyarok zenéjével, hangszereivel és kultúrájával ismerkedhetnek meg mindazok, akik október 14-én a városba látogatnak. A Csángó-napon – az idén Bartók-emlékdíjjal jutalmazott Zurgó együttes részvételével – csángó gyerekek adnak ízelítőt táncaikból és énekeikből. A zenei paletta sokszínűségét mutatja, hogy a fellépők között éppúgy megtalálható Koncz Zsuzsa (október 26.), mint a világhírű, közel ötven éves Bartók Vonósnégyes (október 27.), amely Mozart, Bartók és Beethoven zeneművekkel várja a komolyzenét kedvelőket.

Egy éjszakán át (október 19.) a filmművészeté lesz a főszerep az Apolló moziban, ahol a Frankofon Filméjszakán egymás után öt francia film tekinthető meg: a Harminchat, a Jules és Jim, A kullancs, a Tétova tangó, valamint az 5x2.

1a262903-45ec-4e1c-b89d-41493864c4ca

A táncművészetet az Argentin Tangó Táncszínház képviseli (október 24.) a Tangó Expressz című darabbal, amely az argentin tangót a modern tánccal, a régi korok dalait pedig a kortárs zenével ötvözi.

Egyetlen összművészeti fesztivál, így a debreceni sem képzelhető el színházi előadás nélkül. Ezúttal a Madách Színház érkezik vendégségbe Arthur Miller Édes fiaim című drámájával, amelyet többek között Huszti Péter, Piros Ildikó és Crespo Rodrigo mutat be (október 25.).

A gyermekek sem maradnak mesés darabok nélkül a kéthetes rendezvénysorozat ideje alatt. A Rigócsőr király című fény- és mesejáték, valamint a Bogármese című mesés táncshow őket és a szülőket is vidám pillanatokkal ajándékozza meg (október 21. és 28.).

Az Őszi Kulturális Napok színvonalas eseménysorozatának, így Bényi Árpád festőművész életmű-kiállításának is – október 23. és december 3. között – az ország második legnagyobb kulturális központja, a Kölcsey Központ ad otthont.

Kelet-Magyarország legnagyobb rendezvényszervező cége, a Főnix Rendezvényszervező Kht. – Debrecen város nagyrendezvényeinek felelőse, az ország második legnagyobb kulturális központjának (Kölcsey Központ) és rendezvénycsarnokának (Főnix Csarnok), valamint a város art mozijának (Apolló mozi) üzemeltetője – idén is gondoskodik arról, hogy az Őszi Kulturális Napok programkínálata tartalmas időtöltésül szolgáljon a rendezvényre látogatók számára.

További információ: www.fonixinfo.hu