Mátyás

Spanyol gitárest az MTA Dísztermében

2006.09.30. 00:00

Programkereső

Rodrigo Aranjuezi gitárversenye nemcsak az egyik legnépszerűbb örökzöld spanyol zenedarab, hanem világszerte az egyik legjátszottabb versenymű is, amelynek témáját többek között Miles Davies vagy Chick Corea is feldolgozták.
5df4c4ce-9dcd-4cc2-850d-10ffb99a5dfa

Ennek ellenére a mű Magyarországon viszonylag ritkán hallható, ezért is különleges esemény Pavlovits Dávid gitárművész-zeneszerző spanyol gitárestje az MTA Dísztermében 2006. október 10-én, este fél nyolctól. A művész rendszeresen koncertezik Európa- és Amerika-szerte, és a magyar gitárosok közül elsőként szerepelt szólóesten a New York-i Carnegie Hallban, tavaly novemberben.

Az esten számos más nagy spanyol zeneszerző művei is elhangzanak, mint például Manuel de Falla, Isaac Albéniz vagy a világhírű flamenco-gitáros, Paco de Lucia egy-egy darabja. A műsor jelentős részét a spanyol (katalán és andalúziai) folklór ihlette, melynek temperamentumos, erőteljesen ritmikus és dallamos jellege a klasszikus gitáron varázslatos erővel szólal meg. Ehhez kapcsolódik Pavlovits Dávid egyik, szintén népzenei inspirációjú gitárdarabja, a Három vázlat.

(2006. október 10. 19:30 MTA Díszterem – Pavlovits Dávid spanyol gitárestje)