Benedek

Liszt Ferenc és korának magyar egyházzenéje

2006.10.01. 00:00

Programkereső

Ezzel a címmel október 1-jén kiállítás nyílik a budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeum anyagából az észak-komáromi (Felvidék) Szent András-templom oratóriumában. A kiállítást Watzatka Ágnes rendezte.
d265f254-ab78-4510-a04f-bd342bc3a7d0

A tárlatot Enyedi Pál orgonaművész nyitja meg. A kiállítás egyben az immár 14. alkalommal megrendezett, a két Komárom templomaiban november végéig tartó Harmonia Sacra Danubiana egyházzenei és egyházművészeti fesztivál nyitó rendezvénye.

A Harmonia Sacra Danubiana egy ökumenikus jellegű nemzetközi egyházzenei és egyházművészeti fesztivál. Észak- és Dél-Komárom városok templomaiban és közterületein főleg liturgikus alkalmak során megrendezett művészeti amatőr seregszemle. Célja, hogy a felvidéki magyar és az egyetemes magyar szakrális művészeti értékeket nemzetközi fórumon közvetítse elsősorban a zene, a kórusmuzsika nyelvén. Ugyanakkor más, a témához kapcsolódó, szakrális kiállítások, konferenciák, emlékavatások is kísérik a rendezvényt. A fesztivál szervezője Stubendek László.

Nem véletlen, hogy október utolsó harmadában zajlik az eseménysorozat. Ehhez az időszakhoz ugyanis több évforduló, jeles nap kötődik. Liszt Ferenc, aki világi művek mellett számos egyházi zeneművet hagyott ránk, 195 évvel ezelőtt, 1811. október 22-én született. A másik évforduló Komárom városához kötődik: a Szent András-templomot, amely az 1849-es nagy tűzvészben leégett, újjáépítették és 1860. október 28-án szentelték fel ismét.

Scitovszky János hercegprímás, aki az újraszentelést végezte, egy imát írt e nap tiszteletére és elrendelte, hogy ezentúl ünnepélyes keretek között emlékezzenek meg erről a napról, és az imát is olvassák fel a templomban. Az utolsó jeles nap október 31-e, a reformáció emléknapja, a protestáns egyházak nagy ünnepe.

Az ünnepségsorozat, amely 14 évvel ezelőtt tulajdonképpen zenei fesztiválnak indult, fokozatosan egyházművészeti fesztivál jelleget öltött. A hangversenyek, koncertek mellett ugyanis több vallási témájú kiállítás is nyílik majd a jeles esemény során.