Gábor, Karina, Ders

A hét portréja: Yo-Yo Ma

2006.10.02. 00:00

Programkereső

A sokoldalú csellóművész a világ legelismertebb előadói közé tartozik. Rendkívüli nyitottságából adódó folyamatos útkeresése során a nyugati klasszikus hagyomány mellett más kultúrák és zenei stílusok képviselőivel is gyakran dolgozik együtt.
28cd3716-3bc0-4c66-acba-c67870b5c6a4

A kínai szülőktől származó művész Párizsban született, 1955. október 7-én majd hét éves korában a család New Yorkba költözött, hogy Yo-Yo Ma Scholz János növendéke lehessen. Csodagyerekként már nyolc évesen felléphetett az amerikai televízió „The American Pageant of the Arts” elnevezésű versenyén egy koncerten, amit Leonard Bernstein vezényelt. Később a Juilliard Schoolban tanult Leonard Rose növendékeként 1971-ig. Zenei képzését szabadművészeti oktatással egészítette ki, a Harvard Egyetemen szerzett diplomát, Leon Kirchernél és Earl Kimnél. Meghatározó élmény volt számára, hogy a Marlboro Fesztiválon hallotta játszani Pablo Casalsot.

A világhír 1978-ban köszöntött rá, amikor megnyerte az Avery Fisher Díjat. Szólistaként a világ legnevesebb zenekaraival lépett fel, kamarazenei és szólóesteket is gyakran ad. A klasszikus zene mellett számos egyéb stílus is megragadta, többek közt a brazil, argentin, kínai népzene és a bluegrass. Több mint 50 lemezt adott ki, 15 Grammy-díj és számos kitüntetés birtokosa, olyan zenésztársakkal lépett fel együtt, mint Isaac Stern, Daniel Barenboim, Christoph Eschenbach, Ton Koopman, Sergio és Odair Assad, Paquito D’Rivera, Mark O’Connor, Edgar Meyer és Bobby McFerrin.

A fellépések mellett Silk Road Project nevű kezdeményezése is nagy elismerésnek örvend. A Selyemútról elnevezett zenei projektje keretet biztosít fesztiváloknak, oktatási programoknak és számos művészeti tevékenységnek, miközben a kultúrák közti párbeszédet, az örökség és az élő hagyomány szerepét erősíti.

2006. szeptember 21-én, a Béke Világnapján Kofi Annan hivatalosan is az ENSZ Béke Nagykövetévé avatta Yo-Yo Mát.