Fábián, Sebestyén

Vass Lajos marad decemberig az Operaház élén

2006.10.02. 00:00

Programkereső

Az elmúlt hétvégi önkormányzati választások eredményeként Vass Lajos, az Operaház miniszteri biztosa nem lesz polgármester Szolnokon, ezért év végéig tovább irányítja az Andrássy úti intézményt. Az oktatási és kulturális minisztérium várhatóan néhány héten belül pályázatot ír ki az Opera főigazgatói posztjára.

A nyáron kirobbant operaházi válság megoldását miniszteri biztos kineveztésével oldotta meg Hiller István oktatási és kulturális minisztere. Vass Lajos, a kulturális tárca korábbi politikai államtitkárának megbízatása hat hónapra szól, tehát legkésőbb az év végéig töltheti be a tisztséget. Időközben derült ki a nyilvánosság számára, hogy az MSZP-s poltikus indul Szolnok polgármesteri székéért. A komoly esélyekkel induló Vass Lajos azonban a hétvégi önkormányzati választásokon az MSZP-s politikus 261 szavazattal lemaradt a Fidesz és Kerszténydemokrata Néppárt által támogatott vetélytásától Szalay Ferenctől. Bizonyára nem vígasztalja Vass Lajost az a tény, hogy ilyetén módon nem kell elbúcsúznia az operaház minisztrei biztosi székétől. Sajtóreferensén keresztül most is csak annyit üzent, december 31-ig végzi a munkáját a Magyar Állami Operaházban. A házat érintő minden döntés a miniszter kezében van. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium sajtófönöke azt közölte a Népszavával, hogy az elkövetkező hetekben döntést hoznak az intézmény vezetői pályázatának kiírásáról. Arról egyelőre nincsenek információink, hogy meghívásos, vagy nyílt, esetleg nemzetközi pályázaton keresik-e a Magyar Állami Operaház leeendő főigazgatóját.

Vass Lajos első sajtótájékoztatóján nyugalmat ígért. Az elmúlt egy év válsága után valóban békesség köszöntött az Andrássy úti intézményben. Az érdekképviseletekkel egyetértésben sikerült döntést hozni nemrégiben minegy száz fős leépítésről. Elkészült az Erkel Színház statikai vizsgálata. Az Operaház miniszteri biztosa által elrendelt teljes körű statikai és műszaki vizsgálat kiértékelése alapján az Erkel Színház épülete nem életveszélyes, ezért a Magyar Állami Operaház vezetősége úgy döntött, hogy a 2006/2007 évad október elején elkezdhető. 2006. október 7-én a Coppélia című balettelőadással nyitja meg kapuit az Erkel Színház. A vizsgálat megállapításait figyelembe véve elvégezték a sürgős és szükséges munkálatokat, az év végéig pedig befejezik azokat a felújításokat, amelyekkel az évad biztonságosan és magas színvonalon végigjátszható. A szükséges műszaki munkák összköltsége amely tíz millió forintot közelíti meg. Valószínű azonban, hogy ez lesz az utolsó évad az egykori népoperában.