György

Évadnyitó hangverseny a Zeneakadémián

2006.10.04. 00:00

Programkereső

A Budafoki Dohnányi Zenekar október 8-án a Zeneakadémián tartja évadnyitó koncertjét este fél nyolckor. Az eseményt a német származású brit zeneszerző Delius Summer Evenig című hangulatfestő zenekari miniatűrje nyitja majd.
abfb2aed-cb3b-4fdd-94a4-152ce968a6b9

Csajkovszkij b-moll zongoraversenye az egyik legnépszerűbb mű a hangversenyéletben. Hatását elsősorban grandiózus bevezető részének köszönheti, amelynek három változatban bemutatott dallama egy ukrán népdalból származik. Az I. tétel, valamint a finálé főtémái is ukrán eredetűek. A zenekar és a szólista közötti szerepmegosztás megfelel Csajkovszkij mondásának: „két egyenrangú erő közötti harc“. A zongoraszólót ezúttal Jandó Jenő tolmácsolásában hallhatjuk.

A hangverseny második részében Mendelssohn Szentivánéji álom című kísérőzenéje csendül fel különleges előadásban. Shakespeare vígjátékának szövegét Mészöly Gábor átdolgozásában neves színművészek, Bánsági Ildikó és Mácsai Pál adják elő. A Szentivánéji álom nyitányát Mendelssohn már tizenhét éves korában megírta, a teljes színpadi kísérőzenét azonban mintegy másfél évtizeddel később komponálta. Mendelssohn nem egyszerűen kísérőzenét komponált Shakespeare művéhez, hanem a shakespeare-i vígjáték egyik eleméből - a tündérek, villik, manók, koboldok világából - egy sajátságos zenei világot teremtett, amely a mendelssohni életmű egyik legmarkánsabb karakterévé vált, és szinte valamennyi művében nyíltan vagy rejtve fellehető.

Az est karmestere, Yoshikazu Fukumura japán egyik legismertebb dirigense lesz. Ő világszerte keresett muzsikus, rendszeresen szerepel Latin-és Dél-Amerikában, Európában és Ázsiában. 1995 óta a Kubai Nemzeti Szimfonikus Zenekar vezető karmestere.