József, Bánk

Holnaptól 15. Budapesti Őszi Fesztivál

2006.10.05. 00:00

Programkereső

Hogy a BØF programja a korábbi évekhez viszonyítva mennyit fejlődött, azt ki-ki maga megállapíthatja a különböző kiadványokat böngészve. Az viszont tény, hogy soha ilyen gazdag nem volt még a Budapesti Őszi Fesztivál honlapja.
54ea2d5c-d504-4709-9d44-0b05a6925ef6

Amire a látogató számíthat, röviden, számokban: 16 koncertre, 1 operára, 9 tánc- és 4 színházi előadásra, 5 képzőművészeti kiállításra, valamint jó néhány besorolhatatlan műfajú produkcióra.

Köztudomású, hogy a kortárs zene a Budapesti Őszi Fesztivál egyik legfőbb erőssége, és idén sincs ez másként. 2006 egyik legkülönösebb – egy egyszerű koncertélménynél messze többet nyújtó – zenei eseménye minden bizonnyal a Klangforum Wien majd’ nyolcórás zenés lakomája lesz október 14-én. A világhírű ensemble nemcsak gazdag repertoárjából, vagyis a 20. század zenéjéből ad keresztmetszetet Gustav Mahlertől Helmut Lachenmannig, hanem különös kísérletre is invitálja a vendégeket. A kitűnő ételekből és jófajta borokból a koncertműsor szerint megkomponált vacsora lehetővé teszi, hogy megvizsgáljuk, miként hat egymásra a kulináris és az esztétikai tapasztalat, hogyan olvad össze az étkezés rítusán keresztül az alkohol és a zene mámora.

E lakománál egy fokkal talán hagyományosabb, de a maga műfajában éppoly izgalmas eseménynek ígérkezik a skót James Dillon egyetlen színpadi művének magyarországi bemutatója október 13-án. A Philoméla című opera, amely a görög mitológia egyik vérgőzös epizódját dolgozza fel, a japán No-színház és a barokk opera sajátos ötvözete, napjaink egyik legeredetibb zenés színházi produkciója, a címszerepben a világhírű finn szopránnal, Anu Komsival.

Nemzetközi jelentőségű, de legalábbis nemzetközi szellemiségű lesz az a Michael Denhoff által megkomponált koncertformájú kettősportré – „Hommages et messages” –, amellyel a jeles német zeneszerző Kurtág György előtt tiszteleg. Az október 12-ei est, e két elmélyült és rendkívül érzékeny szerző dialógusa afféle zene- és kultúrtörténeti utazásnak ígérkezik, hiszen mindkettejük műveit át- meg átszövik a különböző utalások és áthallások.

Egészen másért lesz izgalmas a klasszikus indiai dhrupad-éneklés mesterének tartott Amelia Cuni estje, amelyen John Cage 1970-ben írott Daloskönyveiből ad elő részleteket október 18-án. A rendkívül szuggesztív művésznő kortárszenei körökben is jól ismert, produkcióját világszerte lelkesedéssel fogadta szakma és nagyközönség egyaránt.

Hasonló sikerekkel büszkélkedhet a fiatal kora ellenére már-már világsztárnak tekinthető See Siang Wong, az egyik legjelentősebb lemezkiadó exkluzív művésze, aki a klasszikusok mellett a kortárs zenében is tökéletesen otthon mozog. Október 10-ei, első budapesti koncertjének szinte valamennyi műsorszáma magyarországi bemutató.

Az Őszi Fesztivál programjából természetesen nem maradhatnak el a hazai kortárszenei élet legnagyobbja sem: a Rácz Zoltán vezette Amadinda Ütőegyüttes. A fiatalabb előadó- és zeneszerző-generációt idén három produkció képviseli. Október 7-én a Dandár fürdőben ad koncertet a különleges helyek és zenék iránt fogékony Accord Quartet: műsorukon két ősbemutató mellett Hans Werner Henze és Ligeti György 1. vonósnégyese lesz hallható. A Bécsben élő Szakács Ajtony Csaba által vezetett nemzetközi ensemble október 10-én mutatja be audio-vizuális kompozícióját. Ezen kívül az Őszi Fesztivál felkérésére idén új művek is születtek: a legfiatalabb zeneszerző-generáció tíz tagját kérték fel arra, hogy Térey János legújabb kötetének egy-egy versét formálják dallá – e rendkívüli erejű költészet és a különböző zeneszerzői világok találkozására október 9-én kerül sor.

És ha kortárs zenéről beszélünk, nem felejthetjük ki a jazzt sem, a legélőbb műfajok egyikét. Október 7-én a kanadai csodaharsonás, Tom Walsh triója lép színpadra az ugyancsak kanadai szaxofonos, Richard Underhill társaságában, hogy meghatározhatatlan műfajú zenéjükkel a tavaszi Fringe Fesztivál zsűrije után az Őszi Fesztivál közönségét is elvarázsolják. Október 18-án a lassan világhírűvé váló zongorista fenomén, Oláh Tzumó Árpád mutatja be a fiatal dívával, Felicia Flora K. - Fellyvel közösen készített albumát New York-i zenészek társaságában. Október 19-én egy nemzetközi tagokból álló, népzenei ihletésű jazz-együttes, a tavalyi Edinburgh-i Fesztiválon hatalmas sikert aratott Miraculous Jam All Stars tiszteleg Bartók előtt, míg az Őszi Fesztivál zárónapján az ACT lemezkiadó és jazzműhely két világsztárja ad koncertet: a világszép svéd énekesnő, Viktoria Tolstoy és az európai Nu-jazz egyik legelismertebb együttese, a Wolfgang Haffner Band.

(2006. október 6-20. Budapesti Őszi Fesztivál)