Fábián, Sebestyén

Landscape with dogs and knees

2006.10.05. 00:00

Programkereső

A Jövő Háza Teátrumban is kezdetét vette a Budapesti Őszi Fesztivál. Október 10. este fél nyolckor zenei tájképet láthatnak az érdeklődők.

Ami tegnap még igaz volt, egy pillanat alatt érvénytelenné válik. A történelmi törések megváltoztatják az értékeket, az egykor még gúzsba kötő szabályok egyszerre jelentéktelenné válnak. A négy zeneszerző, hét hangszeres, egy hangmérnök és két video-művész alkotta nemzetközi ensemble-t ezek a változások inspirálták a „Landscape”, e 21. század eleji zenei tájkép komponálásakor.

A perspektívaváltásra épülő audiovizuális koncert során a Bécsben élő fiatal magyar zeneszerző-karmester, Ajtony Csaba vezette zenészek folyamatosan változtatják a helyüket, miközben a háttér óriáskivetítőjén az emberi test különböző részeinek több térbeli síkon történő vizuális feldolgozása látható, s e két élmény minden érzékszerv számára megfoghatóvá teszi az „állandó-változó” ellentétét.

57bc5d2a-5a5b-4464-97e8-d7a9aaefdecd

Az est főszereplői fiatal kelet-közép-európai zeneszerzők, akik a 20. század paradigmaváltásainak néhány jellemző fogalmát dolgozzák fel kompozícióikban, s e műveket az ugyancsak kelet-közép-európai zenészek közös improvizáció kapcsolja majd össze. Kutyáknak a belépés ingyenes. Az előadás a drezdai Europäisches Zentrum der Künste Hellerau felkérésére született a MUSIK Stipendium Hellerau III. keretében.

(Jövő Háza Központ, október 10. 19:30, Landscape with dogs and knees, válogatás Ajtony Csaba, Magdalena Buchwald, Elia Marios Joannou és Jakub Sarwas műveiből. Km.: Oleksandr Bersutsky (hegedű), Daniel Schultze (brácsa), Stefan Pliquett ([nagybőgő), Martin Posegga (szaxofon), Solymosi Péter (trombita), Ewa Korolczyk (ütőhangszerek), Andrea Mudronova (zongora), Vez.: Szakács Ajtony Csaba)