Ervin

Elégia 1956

2006.10.06. 00:00

Programkereső

Szabados György, Klenyán Csaba, Jávorka Ádám és a Babits Quartett új lemeze az 1956-os forradalom témáját dolgozza fel. Az Elégia 1956 című album 2006 szeptemberében jelent meg.
9b768fcf-97f0-45d2-9e81-eee4986ef36a

A négy, világhírű zenészből álló formáció először 2003-ban mutatkozott be a közönségnek, és azóta számos fesztiválon léptek fel Magyarországon és külföldön egyaránt. 2004-ben debütáltak Londonban a nagysikerű Magyar Magic Fesztiválon, de ezen kívül zenéltek a szombathelyi Bartók Fesztiválon, a Budapesti Őszi Fesztiválon, valamint a Nemzetközi Bartók és Csajkovszkij Opera Fesztiválon Miskolcon.

Szabados György így vall az új albumról. „Az 1956-os forradalom immár olyan örökség, amely térben és időben, de közösségi értelemben is túlmutat a politika és a mind hatalmasabb tömegekben kiszolgáltatott ember mai globális lelki és szellemi nyomorán. A lemez egyben tisztelgés is az 56-os szabadságharc szakralitása, farkasok közt a bárány és a „szelíd őz” bátorsága, szentsége előtt. Az Új Dimenzió Műhely tagjai (a koncepciózus Babits Antal mellett a Liszt-díjas Klenyán Csaba és a kiváló Jávorka Ádám), nagyszerű adottságú és képzettségű zenészek, akik mélyen átélik művészetük lényegét, s egyben sors-vállaló, gondolkodó alkotók, akiknek nem egyetlen céljuk a szórakoztatás.

Komoly zenészek, a szó időtlen értelmében. Tudják, élik, bűvölik a csodát, azt, hogy az élő zene az Ég és a Föld közötti boldog kapocs. A lemez anyagát szabados és Babits rendező elvei határozták meg, a lélek emelkedése és konkrét zenei sorok benső tartalmai mentén. Úgy, ahogyan a nem írott zene évezredeken át, élt és biztatott.”