Gábor, Karina, Ders

A Néprajzi Múzeum új évadja sok zenével

2006.10.08. 00:00

Programkereső

Az idei évadban is színes, tartalmas programokkal várja a Múzeum a látogatókat: sok-sok zenével, verssel, filmmel.
aeaa70b4-4aca-44ac-b61f-d4bd3b7e1e89

Síppal, dobbal, didzseridúval… címmel nemzetközi hangszerkiállítás látható a Múzeumban 2007 november 4-ig. A 2006-os Tavaszi Fesztivál rendezvényeként megnyílt kiállítás a világ népeinek hangszereiből ad nagyszabású válogatást. A kiállítás és a kapcsolódó kiadványok a Bartók-jubileum jegyében készültek. A bemutató célja, hogy a látogatók megismerhessék a világ változatos hangszerkultúráját, képet kaphassanak a hangszerek hasonlóságairól, különbözőségeiről, és megismerhessék a hangszerek felosztásának rendszereit. E nagyszabású kiállítás jegyében változatosnál változatosabb ifjúsági és gyermekprogramok, új koncertsorozatok indultak, s ezáltal a zene a Néprajzi Múzeum ez évi programjainak hangsúlyos és fontos része lett.
A kiállítás rendezője Pálóczy Krisztina.

Síppal, dobbal a föld körül… a hangszerkiállítás kísérőprogramja, amely egy sor családi hétvégi programot foglal magába. Ezek a hétvégék kiváló alkalmat nyújtanak távoli népek kultúrájának, zenéjének, táncainak, viseleteinek, szokásainak, gasztronómiájának megismerésére. A nagykövetségek és a Néprajzi Múzeum által közösen tervezett kulturális hétvégék sorában Indonézia arcait fedezhette fel a közönség. A sorozat India kultúrájának bemutatásával folytatódott. 2006. november 18-án Ausztrália, december 2-án Azerbajdzsán lesz a Néprajzi Múzeum vendége. 2007. évben folytatják a sorozatot.

A Néprajz mozgóképen címet viseli az a programsorozat, amelynek keretein belül számos, a népi kultúrához kapcsolódó filmet nézhetnek meg az érdeklődők. A sorozatra október 31-én, november 7-én, 14-én, 21-én és december 12-én kerül sor.

Varázslatos hangszerek. Ez a címe a hangszerbemutatóval egybekötött koncert- és előadássorozatnak, amelyet diákok számára szerveznek. A sorozat előadóművészei népi és egzotikus hangszeren játszanak, s előadásuk szoros kapcsolatban áll a népzenével. A programokat – melyek helyszíne a múzeum díszterme – kedd délelőtt 11.00 órára tervezzük, ám amennyiben a közönség egy iskola diákjai közül kerül ki, a kezdést az iskola igényeihez igazítják. Az esemény időpontjai: október 24.; vendég: Szerényi Béla (tekerő), november 28.; vendég: Kobzos Kiss Tamás (koboz).

Közkívánatra ismét indul a 2006. tavaszi félévben az általános és középiskolák diákjai számára a havonta egyszer hallható Csevegő hangversenyek koncertsorozat Fellegi Ádám Liszt díjas zongoraművész vezetésével és Temesi Mária Liszt díjas operaénekesnő közreműködésével.

A párhuzamos történelmi és művészettörténeti vonatkozásokat is megvilágító, zenei magyarázatokkal átszőtt hangversenyek megújult műsorral kínálnak szórakozást és egyben észrevétlen tudásszerzési lehetőséget a komolyzene iránt érdeklődő ifjú zenehallgató közönségnek.

Elhangzanak Purcell, Bach, Händel, Mozart, Beethoven, Gluck, Martini, Mendelssohn, Schubert, Schumann, Liszt, R. Strauss, Bartók, Kodály és Orbán György darabjai, melyek egyszerűsége és szépsége emberközelibbé hozza a sokszor csak vájt fülűek által felfogható komolyzene értékeit. Újdonság az idén, hogy lehetőség van bérlet váltására. Ez esetben a múzeum 20% kedvezményt nyújt. Bérlet váltása legalább 4 koncert esetén lehetséges. Időpontok: szeptember 20., október 18., november 22., december 13.

A Hangzó Helikon CD mellékletes verseskötetei 2004 tavasza óta jelennek meg a Helikon Kiadó és a Gryllus Kiadó közös vállalkozásában. Mindegyik kötet egy verséneklő (vagy együttes) és egy költő találkozása.

A versek szépen illusztrált verseskötetben és eredeti közegükben, énekelt formában egyszerre nyújtanak élményt az olvasónak és a hallgatónak. Az énekelt költészet hagyományát ma is őrzik a népdalok, népénekek, ezért a Hangzó Helikon sorozatban a mai dalok mellett népdalok, régi krónikás énekek, népénekek is szerepelnek hiteles előadásban.

A sorozat új megjelenése a kötetek „élő” megszólaltatása, amelynek külön érdekessége, hogy ez az első alkalom, hogy a Hangzó Helikon koncertsorozat formájában jut el a közönséghez. Az előadások lehetőséget adnak a költők, az előadók és hangszereik közelebbi megismerésére is.

Időpontok: szeptember 26. 11:00, vendég: Sebestyén Márta – Magyar népköltészet. November 21. 11:00, vendég: Sebő Ferenc – József Attila. December 12. 11:00, vendég: Ferenczi György – Petőfi.