György

A Klangforum Wien zenés vacsorája

2006.10.09. 00:00

Programkereső

Október 14-én egy különleges koncertre várják az érdeklődőket a Jövő Házába. Az esemény egy zenés vacsora keretein belül zajlik majd, ahol a zene, az alkohol, az esztétikai és kulináris élvezetek egymásra hatását tapasztalhatják meg a látogatók.
2f73e321-2e69-4a95-b030-0772aca87945

Közismert a zene tudatmódosító hatása, s közismert az is, hogy ennek ellenére - egyelőre - nem került fel a tiltott ajzószerek listájára. Több ezer éves hagyományt elevenít fel a nemzetközi kortárszenei élet egyik legismertebb együttese, a Klangforum Wien, amikor Platón nyomán valódi zenés Lakomára invitálja a kortárs zene rajongóit.

Az egyedülálló, majd’ nyolcórás produkció keretében az 1985-ben alapított szólista-együttes afféle keresztmetszetet ad a repertoárjából, vagyis a 20. századi zene rendkívül gazdag történetéből, ám az est fő attrakciója, hogy a Mahlertől Wolfgang Rihmen és Iannis Xenakison át Gérard Grisey-ig és Helmut Lachenmannig nyúló zenetörténeti ív valódi gasztronómiai támaszt kap: egy különleges vacsora hét fogása és a hozzá tartozó jófajta borok lesznek a nagyszabású koncert kísérői.

Megfigyelhetjük, hogy miként módosítja a zene befogadását az alkohol és az étkezés mámora, újra átélhetjük lélek és test egységét. A 2006-os Salzburgi Ünnepi Játékok záróprodukciója Budapesten is bizonyítja, hogy a 21. század elején újra eggyé válhat, ami valaha összetartozott: Apolló és Dionüszosz látszólag különböző, de a zene mágiájában mindig is egymásba olvadó világa.

(2006. október 14. 17:00 Jövő Háza - Teátrum: Klangforum Wien (A) – Symposion; km.: Gunde Jäch-Micko (hegedű), Björn Wilker (ütőhangszer); vez.: Johannes Kalitzke)