József, Bánk

A hónap lemeze

2006.10.10. 00:00

Programkereső

A Budapesti Fesztiválzenekar és Fischer Iván legújabb dupla CD-jét választotta az angol Gramophone a hónap albumának. A párizsi Diapason pedig az Arany Diapasont ítélte oda. A lemezen Mahler 2. „Feltámadás” szimfóniája hallható.
e5616fc5-7d90-4dd8-bdb2-4a16ae0e5c98

A Washington Post is a szimfónia egyik legjobb felvetelének tartja az új kiadványt, Fischer előadását pedig egyenesen Klemperer és Bernstein legendás tolmácsolásaihoz hasonlítja. A dupla CD, amelynek közreműködői a Budapesti Fesztiválzenekar mellett a Magyar Rádió Énekkara, Lisa Milne (szoprán) és Birgit Remmert (alt), a tavalyi Budapesti Mahler Ünnep élő koncertjei után készült a Nemzeti Hangversenyteremben.

A londoni Gramophone főszerkesztőjének, James Inverne-nek indoklása a "hónap lemezének" választott BFZ felvételről a nemrég megjelent novemberi számban: „Nem vitás, hogy Fischer Iván valami nagyon különlegeset hozott létre Budapesten. Mahler "Feltámadás" szimfóniájának a Budapesti Fesztiválzenekarral készített felvételével egycsapásra a katalógus élére ugrott (jó, legalábbis a legjobb öt felvétel közé). Fischer tőle szokatlan módon az első tételben szoros pórázon tartja zenekarát, tartogatva az erőt a mű későbbi részeire. De még ez a visszafogott erő is elég ahhoz, hogy alig bírjunk ülve maradni, miközben olyan textúrákat és részleteket világít meg, amelyek általában elsikkadnak. Az eredmény egy olyan előadás, mely egy félelmetes csúcspont felé haladva építkezik, miközben megfontolt bepillantást ad a mű szellemi lényegének mélységeibe. Ebben a vonatkozásban joggal hasonlíthatjuk Verdi Requiemjének Giulini-féle híres újra-gondolásához. De azoknak sem kell aggódniuk, akik az olyan Mahler Másodikat szeretik, amely kiröpít az ülésből: a budapesti gárda hatalmas tartalékokkal rendelkezik és ezek összegeződő hatása elsöprő. Ahogy ennél a műnél egy jó előadásnál lennie kell. Három nap alatt háromszor hallgattam meg.”