Fábián, Sebestyén

Glenn Gould "élő" koncertje

2006.10.10. 00:00

Programkereső

Az 1982-ben elhunyt zseniális kanadai zongorista, Glenn Gould szeptember végén lett volna 74 éves. Ez alkalomból különleges koncert jött létre Torontóban: Bach Goldberg-variációit hallhatta a közönség a művész előadásában.
d2e26cd4-a544-4c49-a5bf-c058c19e9f0d

A Canadian Broadcasting Centre hangversenytermének színpadán egy csillogó fekete Yamaha koncertzongora állt, amely a Goldberg-variációk 1955-ös előadásának pontos másolatát játszotta. A közönség láthatta és hallhatta Gould billentéseit és pedálozását, a hallgatóságnak élő koncertélményben volt része.

Mindez egy hangszerészekből, hangtechnikusokból és informatikusokból álló csapat több ezer órányi munkájának eredménye volt. Az amerikai Zenph Studio mérnökei az 1955-ös felvétel analóg mesterlemezét digitalizálták, majd a lehető legrészletesebb dinamikai utasításokkal együtt a Yamaha Disklavier Pro felvételre és visszajátszásra is alkalmas zongorába táplálták.

Az előadás új tendenciát indíthat elhunyt mesterek koncertjeinek újraélésében, a cég tervei szerint Alfred Cortot, Enqique Granados és Szergej Rahmanyinov előadásait is reprodukálni fogják.