Konrád, Tivadar

Október a Zeneakadémián

2006.10.11. 00:00

Programkereső

Számos koncerttel, koncert-sorozattal várja az érdeklődőket a patinás intézmény. Az októberi programokból válogattunk.
7de6a44d-dff6-487e-8cc7-5c72052672c9

Jubileumi kamarakoncert-sorozat indul a Zeneakadémián
Október 14-én 16 órai kezdettel a Zeneakadémia Kistermében kerül sor a kamarazenei koncertsorozat első előadására „Rapszódia, ballada, románc” címmel. A hangversenyen Liszt, Weiner Leó, Bartók és Dohányi rapszódiákat és balladákat hallgathatnak meg a műfaj kedvelői. A koncerten a Zeneakadémia tanárai és növendékei lépnek fel.

Sambosi Jazz a Zeneakadémián
Október 17-én este fél nyolckor az Oláh Kálmán Trió koncertezik a Zeneakadémia Nagytermében. A „Fitting” című lemez bemutató hanversenyén a közönség kirándulást tehet többféle műfaj területére. Az albumon hallható a XXI. század kortárs kamarazenéje, jazz motívumok, de felfedezhetőek az elmúlt század legnagyobb zeneszerzőinek hatásai is. Oláh Kálmán szerint ez az album egyrészt rögtönzés, másrészt viszont olyan előre megkomponált elemeket is tartalmaz, hogy a kortárs kompozíciós zene keretébe is beleillik. A koncerten közreműködik Sebastien Boisseau (bőgő), valamint Bacsó Kristóf (szaxofon).

Rost Andrea Mozart-estje a Zeneakadémián
Október 9-én este a Zeneakadémián adott koncertet Mozart műveiből Rost Andrea. Molnár Levente (az Opera Stúdió tagja) és a Danubia Szimfonikus Zenekar közreműködésével, valamint a Liszt-díjjal kitüntetett Héja Domonkos vezényletével Mozart Don Giovanni és Figaro házassága című operáiból adott elő részleteket napjaink legünnepeltebb magyar lírai szopránja. A számos díjjal, köztük Kossuth-díjjal elismert operaénekesnő a nemzetközi koncerttermek ünnepelt sztárja, rendszeresen szerepel egyebek mellett a milánói Scala, a New York-i Metropolitan és a berlini Deutsche Oper színpadán. A zeneakadémiai Mozart-estet október 11-én Debrecenben a Kölcsey Központ Nagytermében is élvezheti az operakedvelő közönség.

Doktorandusz-bérlet a Régi Zeneakadémián
A Zeneakadémia legtehetségesebb növendékei, akik az intézmény doktorandusz-képzésében vesznek részt, önálló koncertsorozatot indítanak útjára. A sorozat első előadására „Barokk muzsika” címmel 2006. október 29-én, vasárnap 11 órakor kerül sor a Régi Zeneakadémia Dísztermében. A koncertsorozat keretében összesen tizenegy hangverseny lesz hallható különféle helyszíneken.