György

Zenei szilíciumvölgy

2006.10.11. 00:00

Programkereső

A Zeneakadémia a jövőben kirajzolódó nagyvonalú fejlesztési terv eredményeként hamarosan Budapest és a régió zenei életének központjává válhat. Mindezt a tervezett fejlesztésektől és több kulturális intézmény együttműködésétől várják.

A főváros VII. kerületében a Wesselényi és Hársfa utca sarkán található iskolaépület használatba vételi jogát a Zeneakadémia kapta meg az Oktatási és Kulturális Minisztérium jóvoltából. Az új épület elsősorban a hallgatók igényeit elégíti ki: a növendékek számára ebben az épületben gyakorló termek, stúdió, közösségi terek létesülnek, valamint ide költöznek az intézmény irodái is.

A Wesselényi és Hársfa utca sarkán található épület felújítása várhatóan jövő év nyarán kezdődik el, és egy éven belül, 2008 nyarán válik beköltözhetővé. A Liszt Ferenc téri épület várható felújításának kezdete 2008 ősze, a rekonstrukció anyagi hátterét a Nemzeti Fejlesztési Terv II. fejezete biztosítaná.

A Zeneakadémia Liszt Ferenc téri épületének felújítása nem csak egy 100 éves műemléki épületének helyreállítását jelenti: a rekonstrukció eredményeként mód nyílik arra, hogy megvalósulhasson az oktatás és a koncertezés – a világon példa nélkül álló – egysége. A Zeneakadémia a felújítást követően nemcsak otthont ad a hangversenyeknek és egyéb rendezvényeknek, hanem a tervek szerint saját maga szervezi azokat. Így lehetőség nyílik a tehetséges növendékek pályára állítására, az Egyetem együtteseinek – a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szimfonikus Zenekara, Énekkara, Operatársulata, kamaraegyüttesei – rendszeres foglalkoztatására is.

Tervek
A Zeneakadémia felújítása és az új épület birtokbavétele nyomán az intézmény közvetlen környezete, Budapest és a régió zenei központjává válhat. Részt vállalhat több kapcsolódó projekt elindításában, a többi között a kulturális turizmus és az ehhez kapcsolódó foglalkoztatottság, a zeneoktatás népszerűsítése, valamint a muzsikus roma származású tehetségek felkutatása és felzárkóztatása területén is.

A fejlesztések révén „zenei szilíciumvölgy” koncepciója körvonalazódik, melynek keretében a Dunától a Városligetig több intézmény együttműködésében egy kulturális centrum épülne ki, a minőségi turizmus alapját képezve. Az együttműködésben a Zeneakadémia és társintézményei (jazz tanszék, Eötvös Péter Intézet, Semmelweis utcai épület, Wesselényi utcai épület, Régi Zeneakadémia, Kodály Múzeum, Kamaraterem a Kodály köröndön, Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium, a Zeneakadémia egyházzenei projektjeinek otthont adó Teréz templom), a Művészetek Palotája, a Pesti Vigadó, a Magyar Állami Operaház, valamint a Szépművészeti Múzeum és a Műcsarnok vennének részt.

44413ed8-8f40-4869-a6d1-1ac65bad0a71

A Zeneakadémia a nemzetközi érdeklődés középpontjában
Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a Zeneakadémia világhírű intézmény, amely nemcsak Európában, hanem az Amerikai Egyesült Államokban és a Távol-Keleten is rendkívül nagy tiszteletnek örvend. A budapesti intézmény több, az Amerikai Egyesült Államokkal közös projekt indítását tervezi, melyek tovább erősíthetik a hazai intézmény oktatását, emelhetik annak színvonalát. A tervezett projektek között szerepel a New York-i Oratorio Society budapesti és miskolci látogatása a Zeneakadémia meghívására, valamint fiatal művészek karrierjének segítése a Columbia Artist Management segítségével.

A Távol-Keleti országokból, főként Japánból és Dél-Koreából tapasztalható érdeklődés mellett Kína is egyre nagyobb figyelemmel tekint a Zeneakadémia működésére. Az ország több városából, Pekingből, Sanghai-ból, Tienjinből és Taiwanról érkezett megkeresés a budapesti intézmény vezetőinek az esetleges együttműködés kialakítása ügyében, s hamarosan Kínába utaznak a Zeneakadémia képviselői az ottani zenei képzés és zeneélet tanulmányozása, valamint a kapcsolatok elmélyítése céljából.

Alma Mater Koncertek
A 2005-ben útnak indított saját szervezésű koncertsorozat idén újabb hangversenyekkel, bérletes előadásokkal várja zenekedvelő közönségét. Az idei szezon kínálata sokszínű és izgalmas, nemzetközi színvonalú programokat ígér. A Zeneakadémia célja a saját hangversenyek megszervezésével többek között az, hogy élvezhető formában mutathassa meg az intézményben folyó képzés eredményességét, magas színvonalát.

A koncertek keretében lehetőség nyílik arra, hogy a növendékek az egyes előadások során világhírű mesterek vezetésével, különleges produkciókban vehessenek részt, s intenzív kapcsolat létesüljön a Zeneakadémián rendszeresen oktató egykori növendékekkel, művészekkel. Az Alma Mater Koncertek sorozat részét képezi a Bogányi-bérlet, valamint a Hérosz-bérlet, s ennek a sorozatnak a keretében kerül megrendezésre október 17-én a Zeneakadémia ’56-os emlékkoncertje is. Az Alma Mater Koncertek előadásain lép színpadra többek között Hellmuth Rilling, Peter Schreier, Schiff András és Kocsis Zoltán.

„Az Alma Mater Koncertek megszervezésével lehetővé válik, hogy a Zeneakadémia kifejezésre juttathassa azt, hogy a zenében mit tart igazi értéknek. Ezek a koncertek jelentik a kiindulópontját annak a tervezett jövőképnek, melyben a Zeneakadémia maga gondozza a falai között létrejövő eseményeket.” – nyilatkozta Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora.