Ervin

A zenekar, amely a legtöbbször játszotta a magyar himnuszt

2006.10.12. 00:00

Programkereső

Megjelent és a jövő héttől már néhány jelentősebb könyvesboltban kapható lesz Szőke Cecília: Philharmonia Hungarica 1957-2001 című kötete a Klasszikus és Jazz Kiadó gondozásában, amely az 1956-os magyar emigráns zenekar történetét meséli el interjúk és dokumentumok tükrében.
29bf6a61-e08e-4200-8ad9-3c13c3c2ad09

„A szabadság zenekara” 1957. május 28-án tartotta bemutatkozó koncertjét a bécsi Konzerthausban Starker János közreműködésével, óriási sikerrel. Az ’56-os emigráns magyar zenészek bátor elhatározásából világszínvonalú zenekar született, amely negyvennégy éven át hirdette a szabadság dicsőségét.

A kötet szerzője, a Magyar Rádió munkatársa harminc interjún keresztül nyújt szubjektív beszámolót, ezt egészíti ki a második rész dokumentumgyűjteménye, amely főként korabeli újságcikkeket, kritikákat és leveleket tartalmaz. A szerzőnek Kuster András brácsaművész, az írott dokumentumok összegyűjtője, a zenekar anyaginak archiválója és Köves Iván csellóművész, alapító tag, a fotódokumentáció készítője adták az ötletet és az archív anyagokat, a szerkesztésben pedig a Zeneakadémia könyvtárának vezetői, Gádor Ágnes igazgató és Szirányi Gábor igazgató-helyettes segítetek.

A zenekarnak negyvennégy éves fennállása alatt több száz zenekari tagja volt, több száz világhírű szólista, több ezer koncertet adtak, 360 lemezük jelent meg, olyan vezető karmestereik voltak, mint Rozsnyai Zoltán, Ungár Tamás, Doráti Antal, Miltiades Caridis, Alois Springer, Reinhard peters, Uri Segal, Gilbert Varga, Georg Alexander Albrecht és Justus Frantz. Rengeteget dolgoztak együtt az 1957-ben alapított Philharmonia Hungarica Ausztria Egyesület tiszteletbeli elnökével, Yehudi Menuhinnal. Játszottak Ausztriában, Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Franciaországban, Belgiumban, Angliában, és 1990. május 9-én végre Magyarországon is. Az „emigráns nemzeti szimfonikus zenekar” első amerikai koncertjének szórólapján a lyukas nemzeti lobogó képe szerepelt.

„Fontos célom volt, hogy sok zeneművész, a Philharmonia Hungarica egykori tagjai végre megkaphassák azt az elismerést, amelyet megérdemelnek, ajánlásom elsősorban nekik szól. Itt az ideje, hogy végre itthon is megtudhassa mindenki, milyen dicsőséget szerzett az emigráns zenekar a magyar zenekultúrának. S azt is remélem, hogy a sorsukban rejtőző politikai krimi is kibontakozik az interjúkból, és a könyv második részében található izgalmas dokumentumok gyűjteményéből.” (Szőke Cecília)

(A zenekarról szóló dokumentumfilm ősbemutatójára október 12-én, este hét órakor kerül sor az Uránia Nemzeti Filmszínházban Az elhallgatott zenekar címmel, Somogyvári Rudolf rendezésében.)