Ervin

Elektroakusztikus koncerttermek?

2006.10.16. 00:00

Programkereső

Elektronikus akusztikai rendszert fejlesztett ki a kaliforniai Berkeley Egyetem művészeti központja: mikrofonokkal és hangszórókkal teletűzdelt koncerttermek jelenthetik a jövőt.
75f58ae2-109e-44a8-9eb9-0b89c95e2c83

Az újonnan, nagy költségvetéssel épült hangversenytermek kiváló akusztikával büszkélkedhetnek, a Los Angeles-i Disney Hall esetében ezt közel 60 milliárd forintnak megfelelő összegből érték el. A legtöbb koncerthelyszín üzemeltetői azonban nem gondolkodhatnak ilyen fejlesztésen: a Cal Performances ezért dolgozta ki új technológiáját, az elektroakusztikus beépített rendszert. A nagyobb akusztikai élményt digitális eszközökkel érik el, számítógépek, keverőpult, mikrofonok és hangszórók tömegével továbbítják a hangot.

A legtöbb fellépő és a közönség is nehezen tudja elfogadni az elektromosan erősített klasszikus zene gondolatát, azonban a kaliforniai Zellerbach Hall elsőként kezdte alkalmazni a technológiát. A 2000 férőhelyes teremben nem kötelező az új hangrendszer használata, de az első tapasztalatok szerint az akusztika jelentősen javult. A musicalszínpadokon hosszú évek óta használnak mikrofonokat, hasonló módszert már a San Francisco-i Operában is alkalmaztak tavaly ősszel, amikor John Adams „Doctor Atomic” című operájának bemutatóján minden énekesnek külön mikrofonja volt, és a zenekari árokban további harminc mikrofon működött.