Konrád

A Kodály emlékév tervei

2006.10.17. 00:00

Programkereső

A mai sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a Magyar Rádió zenei együttesei Kodály-művek új felvételeinek elkészítését kezdeményezik, valamint javasolják, hogy e felvételek váljanak egy, a magyar zenei élet legjelesebb képviselőinek irányításával létrejövő Kodály összkiadás részévé.

A közrádió elkészítette az archívumában található Kodály felvételek listáját, valamint megkezdte azok digitalizálását egy önálló Kodály honlap kialakítása érdekében. Fischer Ádám és a Magyar Rádió zenei együttesei Kodály Zoltán műveinek új felvételét tervezik.

Kodály Zoltánt Benjamin Britten, a múlt század legnagyobb angol zeneszerzője a polifonikus kóruszene egyik legnagyobb óriásának nevezte. Ugyanakkor Kodály művészete a kórusirodalomhoz inkább kötődik, mint a nyelvektől független zenekari zenéhez, így a magyar zenei élet feladata, hogy Kodály igazi nagyságát nemzetközileg is meg lehessen ismerni. A Magyar Rádió zenei együtteseinek, zenei munkatársainak kulturális felelőssége a Kodály örökség ápolásában, nemzetközi megismertetésében még jelentősebb, hiszen a Magyar Rádió zenei együtteseit Kodály mindig kitüntetett figyelemmel kísérte: Magyar Rádió Gyermekkórusa kifejezetten az ő kezdeményezésére alakult meg.

„A Magyar Rádió számára különösen fontos és kedves ez a kezdeményezés. Fontos, hogy a közszolgálati magyar rádió szellemi, kulturális műhelyként is jelen legyen a magyar zenei életben, ahogy a Magyar Rádió kiemelt feladati közé tartozik, hogy a napi adásfolyamon túl az archívummal, a zenei együttesekkel is szolgálja a magyar zenei kultúrát.” – mondta Such György, a Magyar Rádió elnöke.

404fa114-9717-4154-b573-e52365df1915

„A kezdeményezést az is táplálja, hogy a magyar nyelvű vokális művek a kisebb nyelvek irodalmához hasonló nyelvi elszigeteltség miatt nehezebben érik el azt a nemzetközi elismerést, ami őket megilletné. Éppen ezért a magyar kultúra képviselőinek rendkívül fontos feladata, hogy lehetőségeikhez képest – egyebek mellett ilyen kezdeményezésekkel – ezt a hátrányt megpróbálják kiegyenlíteni, illetve csökkenteni.” – tette hozzá Fischer Ádám, a Magyar Rádió zenei együtteseinek vezetője.

A Magyar Rádió által készítendő Kodály honlap a Kodály felvételeket műfaji sorrendbe rendezve jeleníti majd meg, kiegészítő adatokkal, fényképekkel, kottasorokkal együtt, hanganyaggal, amelyet a tervek szerint meg is lehet majd vásárolni. A honlapon a Magyar Rádió saját felvételeit tervezi megjelentetni, hiszen külső gyártású felvételeket a magyar Rádió nem közvetíthet a nyilvánosság felé.

A kezdeményezés fontosságát erősíti, hogy Kodály Zoltán zenéje még sokkal inkább függ a magyar anyanyelvű előadók hiteles interpretációjától, mint más magyar zenei zseniké, mint például Bartóké. A Magyar Rádió ezért azt javasolja, hogy Kodály Zoltán születésének 125. évfordulója alkalmából, a Kodály-társaság bevonásával jöjjön létre egy Kodály Emlékbizottság.

Az Emlékbizottságban a magyar zenei élet legjobb képviselői közösen állapítanák meg, milyen korábbi felvételeket érdemes megtartani és mely művek azok, amelyeket újból fel kell venni. A Magyar Rádió a magyar zenei élet legjobb előadóit szeretné felkérni, hogy ez az összkiadás minél érdekesebb és sokszínűbb legyen.