Ervin

Szombathelyi hangverseny 1956 alkalmából

2006.10.21. 00:00

Programkereső

Különleges zenei élményben lehet része annak, aki ellátogat 2006. október 25-én a szombathelyi Művelődési és Sportházba. Az este fél nyolckor kezdődő koncerten ’56 tiszteletére csendülnek fel a dallamok a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar előadásában.
659c8e35-dc47-48b9-940b-2ff1138e1e59

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójához méltó műsorral várja a közönséget a szombathelyi együttes. A Művelődési és Sportház falai között megszólal majd Bartók Béla Concertója, amelyet négy éves hallgatás után, két évvel halála előtt írt a szerző. Méltán nevezhetjük ezt a darabot Bartók művészetének végső összefoglalásának.

Az est folytatásaként Liszt Ferenc A-dúr zongoraversenyét hallgathatja meg a publikum a többek között Liszt-díjjal is kitüntetett kiváló zongoraművésznő, Körmendi Klára előadásában. Az ünnepi koncert zárásaként felhangzik Kodály Zoltán Psalmus Hungaricus című zsoltára, ami Pest és Buda egyesítésének 50. jubileuma alkalmából született meg.

Ebben a műben kiegészül a szimfonikus zenekar az alakulásának 50. évfordulóját ünneplő Veszprém Város Vegyeskarával, valamint számos szombathelyi kórus is örömmel tesz eleget a felkérésnek. A Psalmus verssorait a kitűnő tenorművész, Molnár András tolmácsolásában élvezheti a minden bizonnyal szép számú publikum.

Október 25-én, este fél nyolckor a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar alapító karnagya, Petró János vezetésével szólalnak meg az emelkedett hangulatú zeneművek, amelyekkel az 1956-os forradalom és szabadságharc eszméje mellett a magyar zene nagyjai előtt is tisztelegnek a fellépők.