Sándor, Ede

Játékok

2006.10.22. 00:00

Programkereső

Kurtág György Játékok című szerzeményeinek egy részét 2003-2005-ben rögzítette lemezre a Kurtág-házaspár, Csalog Gábor, Kemenes András, Ha Neul-Bit és Asztalos Aliz. A lemezről azóta számos recenzió jelent meg. Íme egy ki ízelítő.
39ba82bd-3131-4c39-a1e9-04a28812a169

Kurtág György 80. születésnapja alkalmából, a BMC Recordsnál megjelent albumot Farkas Zoltán így ajánlja: "A Játékok a szabadság jegyében született. Kurtág a legnehezebbre tett kísérletet: olyan pedagógiai célú zongoradarabokat írt, amelyek nem szorítják azonnal szigorú előírások és elvárások kalodájába a gyermeket. Nem állítják – mindjárt tanulmányai kezdetén – a „csak így lehet” fenyegető kényszere elé, s nem szembesítik rögtön az első pillanatban a teljesíthetetlennek tűnő feladat kínjával. Ehelyett arra bíztatják, tegye azt, amit egyébként is kipróbálna, ha magára hagynák a titokzatos, nagy, fekete zongorával. Húzza végig a kezét a billentyűzeten, könyököljön rá, üssön rá ököllel, vagy érintse úgy a billentyűt, hogy néma maradjon. Nyomja le a hangszer pedálját, kopogtassa meg az oldalát, s füleljen a „sóhajtására”."

Különösen figyelemre méltó a nagytekintélyű spanyol klasszikus magazin, a Scherzo értékelése, mely szeptemberben a lemeznek "a hónap kivételes albuma" minősítést adta. A lengyel Muzyka21 recenziója "a zeneszerző kimeríthetetlen fantáziájáról" árulkodó darabok méltatása mellett kiemeli a közreműködőknek "a szerző szándékaival tökéletes öszhangban lévő" játékát, illetve az album "tiszta és testes hangzását". Záró kijelentése szerint e lemeznek "ott a helye a XX. századi zene kedvelőinek lemezpolcain". A francia Diapason külön dícsérettel illeti Csalog Gábor válogatását a sorozatból és az elhangzó ötvennyolc darab sorrendjét.