Gábor, Karina, Ders

Kulturális hétvégék Budapesten

2006.10.24. 00:00

Programkereső

Nyolc hétvége a kultúra jegyében Budapesten – így foglalható össze a hazai turisztikai gyakorlatban egyedülálló módon két kulturális intézmény, a Művészetek Palotája és a Szépművészeti Múzeum közös akciója, amelyet „Budapesti kulturális hétvégék” címmel az OTP Travel közreműködésével kíván megvalósítani 2006 őszén-telén.

Három különböző szálloda áll az autóval, vonattal vagy akár repülővel érkező turisták rendelkezésére. Aki a Művészetek Palotájához szeretne közel lakni, a mindössze két megállóra lévő, három csillagos Mercure Budapest Duna szolgáltatásait veheti igénybe a Petőfi híd pesti hídfőjénél, ahonnan egyébként a múzeum is könnyen elérhető. A négycsillagos Hotel Liget azoknak kedvez, akik inkább a városligeti, múzeumi környezethez vonzódnak, a hasonló kategóriájú Danibius Hotel Thermál pedig a Margitszigeten kínál kellemes miliőt a kultúra mellett pihenésre vágyó látogatóknak.

A 2006/2007-es hangversenyévadban folytatódnak a Mozart-megemlékezések. November 5-én vonós kamarazenekari művek szólalnak meg a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában, december 2-án pedig a Requiem Maunder-féle rekonstrukciója. November végén Liszt Ferencre emlékezik a Művészetek Palotája a komponista születésének 195., halálának 120. évfordulója alkalmából. A november 18-26-ig tartó Budapesti Liszt Ünnepek hét hangversenyén elhangzik az Esztergomi mise, az Árpádházi Szent Erzsébet Jubileumi Év első napján (november 19-én) a Szent Erzsébet legendája, megszólal a tizenkilenc Magyar rapszódia, az akkoriban igen kedvelt gépzongora, Ránki Dezső több késői zongoradarab társaságában eljátssza a h-moll szonátát, Kocsis Zoltán pedig eredetileg is szimfonikus zenekarra írt Liszt-művek mellett zenekarra hangszerelt zongoradarabokat vezényel a fesztivál záróhangversenyén.

November 3-án nagyszabású hangversenyen szólal meg Schönberg romantikus stílusban komponált, műfajában dalciklusnak tartott Gurre-dalok című műve a Dél-Német Rádió Szimfonikus Zenekarának, a Közép-Német Rádió és a Bajor Rádió Kórusának előadásában, Michael Gielen vezényletével.

e0be21e6-6392-426b-8767-ece1b64ef357

2007-ben a Művészetek Palotájának vendége lesz az Academy of St. Martin in the Fields Sir Neville Marrinerrel (január 15.), a Bécsi Filharmonikus Zenekar a zongorista Lang Langgal és Daniel Barenboimmal (február 19.), a Londoni Szimfonikus Zenekar Sir Colin Davis vezetésével (február 28.), a Cherubini Zenekar, amelynek karnagya a 80 éves Misztyiszlav Rosztropovics lesz (április 15.), a BBC Szimfonikus Zenekara Gianandrea Nosedával (április 21.), valamint a New York-i Filharmonikus Zenekar Lorin Maazellel (május 4. és 5.). Júniusban, az akkor már második Budapesti Wagner Napok alkalmából A Rajna kincse és A Walkür szólal majd meg a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.