Vince, Artúr

A Fonó Zenekar lemezbemutató koncertje a Bartók évad alkalmából

2006.10.26. 00:00

Programkereső

Nem mindennapi eseményre kerül sor november 21-én, este nyolc órakor az Uránia Filmszínházban: Szabadi Vilmos, Magyarország egyik legismertebb hegedűművésze, Gulyás Márta, Liszt-díjas zongoraművész és a Kárpát-medencei népek autentikus zenei hagyományát tolmácsoló Fonó Zenekar mutatja be közös Bartók-albumát, a Túlpartont.

A Fonó Zenekar 2002-ben megjelent Mixtura Cultivatis című hanglemezével kiérdemelte a világzenei körökben mérvadó párizsi Le Monde de la Musique folyóirat "Az év szenzációja" díját. Idén novemberben pedig a zenekar az eMeRton-díjat veheti át, ennek alkalmából kerül megrendezésre legújabb lemezük bemutató koncertje.

Túlparton

Bartók Béla korának magyar polgári rétegét és annak kultúráját a parasztságtól mély szakadék választotta el. Bartók viszont átmerészkedett a túlpartra, abba a közeli ismeretlenbe, amelynek felfedezése megváltoztatta életét. Ebbe az egyedi Kárpát-medencei zenei kalandozásba invitálja a hallgatót a Fonó Zenekar Túlparton című lemeze Gulyás Márta zongoraművész és Szabadi Vilmos hegedűművész közreműködésével. Az együttes legfrissebb lemeze egyedi módon ötvözi a bartóki komolyzenei és a magyar népzenei hagyományokat. Ezt a kölcsönhatást a magyar klasszikus zenei élet legkiválóbb szereplői mellett olyan zenészek próbálják szemléltetni, akik maguk is – Bartók nyomdokain haladva – végeznek népzenei gyűjtéseket, esetenként publikálják is zenefolklorisztikai kutatásaik eredményeit, és ezeket igyekeznek átültetni az előadói gyakorlatba.

21a018e1-7690-42db-a563-2ff7af7aef4e

A kiválasztott szemelvények jól illeszkednek a dunántúli, felföldi és erdélyi népdalok, keservesek és táncnóták sorába, hiszen a felvételen azok a konkrét népi melódiák csendülnek fel, amelyek megihlették Bartókot, illetve amelyekkel az elhivatott komponista a gyűjtései során találkozott. A komolyzene rajongói minden bizonnyal örömüket lelik majd Szabadi Vilmos és Gulyás Márta kifinomult előadásmódjában és kifogástalan technikájában, ahogy a gazdag magyar népzenekultúráért rajongók élvezhetik a Fonó Zenekar legendásan nagyszerű játékát és szólistájuk, Herczku Ágnes – aki 2004-ben az év népdalénekesnője volt hazánkban - szívet melengető énekhangját. A Túlparton híd lehet a népi kultúra szerelmesei és a szofisztikált komolyzene-kedvelők között: nem elképzelhetetlen, hogy éppen ez a lemez hozza meg a kedvet a magyar táncházakhoz vagy Bartók zseniális muzsikájához.

(2006. november 21. 20:00 Uránia Filmszínház: Túlparton - a Fonó Zenekar lemezbemutató koncertje. Jegyek kaphatók a www.jegyelado.hu oldalon, a nagyobb Libri könyvesboltokban és a Concert&Media jegyirodáiban.)