György

Magyar programok Stuttgartban és Baden-Württembergben

2006.10.26. 00:00

Programkereső

Kertész Imre, Nádas Péter, Konrád György, Földényi F. László, Kardos Sándor, Dalos György és a Trio Lignum volt többek között a Stuttgarti Magyar Kulturális és Tájékoztató Központ vendége október 17. és 24. között.

Az intézet megújult programpolitikájának jegyében annyi magyar kulturális program zajlott Stuttgartban és Baden-Württembergben, hogy minden bizonnyal válogatni is nehéz lehetett az érdeklődőknek. Az eseményekben gazdag hét Kertész Imre felolvasóestjével kezdődött a stuttgarti Literaturhausban, ahol a Nobel-díjas magyar író telt ház és élénk média-érdeklődés mellett adott elő hosszú részletet németül nemrégiben megjelent művéből, a K dossziéból, amit beszélgetés követett.

Október 18-án két kiállítás is nyílt az Intézet szervezésében: Fellbachban a Hórusz-Archívum képeiből válogatott tárlat idézte fel 1956 őszének pillanatait, a másik kiállítás Művésztalálkozások címmel Margit Abele és Kocsis Tibor iski kiállítása, mely a baden-württembergi Kunststiftung és a Budapest Galéria között évek óta tartó, a legtehetségesebb fiatal magyar és német képzőművészeket közösen bemutató együttműködésének keretében jött létre.

Az 1956-os forradalom félévszázados évfordulója akalmából Fellbach városa ünnepi programsorozattal emlékezett meg az 50 évvel ezelőtti magyarországi eseményekről. A fellbachi 56-os programok csúcspontja az október 20-i központi űnnepség volt, melyet ebben az évben a Stuttgarti Magyar Kulturális és Tájékoztató Központ Fellbach városának támogatásával szervezett. Az évfordulós rendezvényt megtisztelte köszöntőjével Willi Stächele államminiszter, valamint Magyarország képviseletében Peisch Sándor nagykövet. Az ünnepi beszédet Konrád György író tartotta, koncertet adott a Klenyán Csaba, Rozmán Lajos (klarinét), Lakatos György (fagott) által fémjelzett Trio Lignum Magyarországról.

99f456c5-e006-483d-bbc0-ae06cb8eb28b

A magyar irodalom iránt érdeklődők nagy örömére október 21-én, szombaton délután két irodalmi programot is tartottak Fellbachban: először Zsuzsa Bánk olvasott fel Az úszó című könyvéből, melyet Nádas Péter felolvasása követett 19 órakor, aki a Párhuzamos törénetekből adott elő részletet németül a szép számú közönségnek. Zsuzsa Bánk felolvasását Nádas Péter, Nádas Péterét pedig Földényi F. László moderálta.

Október 24-én az intézet és az Akademie Schloss Solitude kiváló együttműködésének keretében az akadémia tavalyi és jelenlegi ösztöndíjasa, Selyem Zsuzsa és Harcos Bálint olvasott fel. Az egyhetes programsorozatot a MTV Kultúrház című műsorának forgatócsoportja is megörökítette: a dokumentumfilmet néhány hét múlva láthatják a magyar televíziónézők.