Sára, Márió

Művészeti díjátadás

2006.10.26. 00:00

Programkereső

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar elnyerte az Akadémiai Klub Egyesületének Művészeti díját, melyet 2006. október 28-án adnak át a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében.
21ad12c7-0b0a-4e2c-8e87-ce5d2db5a482

A díjat a Magyar Tudományos Akadémia és az Akadémiai Klub elnöke, Vizi E. Szilveszter akadémikus adja át. Az Akadémiai Klub tagjai szavazással döntöttek a díj odaítéléséről, mellyel a Budapesti Vonósok koncertjeinek színvonalát kívánják elismerni. A díj egy ezüstérem díszoklevéllel, és 500.000-Ft pénzjutalom. A Klub fő célja alapvetően nem díjak alapítása, mégis fontosnak tartja a kultúra, a magyar zenei élet támogatását közös rendezvények szervezésével és a művészeti díj évenkénti átadásával.

A Magyar Tudományos Akadémia csodálatos helyszíne a Budapesti Vonósok kamarazenekar bérletsorozatainak. Tavaly „Évszázadok szórakoztató zenéje” mottóval többek közt Mozart ritkábban játszott divertimentóit adták elő. Az idei, (harmadik évad) bérletsorozatának címe: „A zeneirodalom ismert és rejtőzködő gyöngyszemei”. A koncerteken a népszerű darabokon kívül a ritkán, vagy alig játszott, a kamarazenekar által értékesnek ítélt darabokat szólaltatják meg. Fontosnak tartják a versenygyőztes fiatal magyar szólisták felkarolását, ezért ebben az évadban velük lépnek színpadra.

A Zeneakadémia végzőseiből 1977-ben alakult Budapesti Vonósok 17 művésze jövőre ünnepli az együttes megalakulásának 30. évfordulóját. 2007. januárban a Művészetek Palotájában játszanak, tavasszal a Zeneakadémia Nagytermében rendezik meg hagyományos bérletsorozatukat. Júliusban az általuk alapított Nemzetközi Haydn Fesztivál kerül megrendezésre 13. alkalommal, melynek a fertődi Eszterházy kastély ad otthont.