Fábián, Sebestyén

Újabb támadás a fájlcserélők ellen

2006.10.26. 00:00

Programkereső

A nemzetközi lemezkiadó vállalatok perek újabb sorozatával próbálják visszaszorítani az illegális letöltést. A közel másfél ezer kiadót tömörítő Nemzetközi Hanglemezkiadók Szövetsége 17 országban 8000 eljárást indít.
3ab90016-613c-41fd-9bea-37f28ae6881a

Dél-Amerikában és Kelet-Európában eddig nem került sor hasonló perekre, már Brazília, Mexikó és Lengyelország „feltöltői” is büntetésre számíthatnak. Eljárást ugyanis azok ellen lehet indítani, akik a fájlmegosztó hálózatokon engedély nélkül feltöltenek, elérhetővé tesznek zeneszámokat. Korábbi perek során több ezer embernek kellett átlagban 660.000 forintnak megfelelő összegű büntetést fizetnie, többek közt postai dolgozóknak, tanároknak, tudósoknak és szülőknek.

Becslések szerint az illegális fájlcserélés több milliárd dollárnyi kiesést okoz a zeneiparnak, Brazíliában a lemezcégek forgalma hat év alatt 50%-kal csökkent. A szövetség bejelentette, megcélozzák az összes jelentős fájlcserélő hálózat, köztük a BitTorrent, az eDonkey, a DirectConnect, a Gnutella, a Limewire, a SoulSeek és a WinMX „feltöltőit”.