Gábor, Karina, Ders

Virágos Los Angeles

2006.10.27. 00:00

Programkereső

Első díjat nyert Virágh András Gábor huszonkét éves zeneszerző a Los Angelesi magyar társaság nemzetközi versenyén. A IV. Zsoltár szopránhangra és orgonára című művet október 14-én mutatták be Los Angelesben. A zsűri további díjakat nem adott ki.
435f7f71-8e0d-44d9-8afa-0cb86f1e3365

Az 1956-os emlékév 50. évfordulójára a "Remember Hungary 1956" Los Angelesi magyar társaság nemzetközi zeneszerző pályázatot írt ki. A korhatár 50 év volt, és a feltételek közt az is szerepelt, hogy énekszólamnak mindenképpen lennie kell a szerzeményekben, mivel legjobban a szöveg tudja kifejezni az évfordulóra való emlékezést. Az énekszólót, duettet, kamaraéneket, kórust kísérhette szólóhangszer vagy kamaraegyüttes.

A IV. Zsoltár szopránhangra és orgonára, az ősi IV. zsoltár latin nyelvű szövegét veszi alapul. A darab hossza kb. 12 perc. A mű bemutatója Los Angeles-ben 2006. október 14-én volt egy magyar baptista templomban, ahol egy amerikai énekesnő, Ella Lee működött közre. A darabban orgonaszólam is szerepelt, amelyet maga a szerző játszott. A koncerten Virágh András Gábor Bach, Liszt, Franck és saját darabok orgonán való megszólaltatásával is megörvendeztette a közönséget.

1984-ben született Budapesten. Orgona tanárai Virágh Endre, Virágh András, Elekes Zsuzsa voltak, zeneszerzést Koloss Istvántól és Fekete-Győr Istvántól tanult. 1998-tól 2004-ig a budapesti Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplom orgonistája és korrepetítora volt. 2005-től a debreceni Református Kollégiumi Kántus állandó orgonistája és korrepetítora.

2002-ben a Bartók Béla emlékére megrendezett II. országos zeneszerzés versenyen a zsűri különdíját kapta. 2003-ban a Kodály Zoltán emlékére megrendezett első országos orgonaversenyen II. díjat, valamint saját szvitjének előadásáért az előadói díjat is elnyerte. 2004-ben a németországi Eschweilerben megrendezett kortárs zenei fesztiválon zeneszerzőként és előadóként is sikeresen szerepelt. 2005 óta a Debreceni Egyetem Konzervatóriumának orgona szakos hallgatója, tanára dr. Karasszon Dezső. 2005 óta kezdte meg tanulmányait a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol Fekete Gyulától zeneszerzést tanul. Magyarországon kívül fellépett Ausztriában, Franciaországban, Németországban, Romániában, Szerbia-Montenegróban és az Egyesült Államokban.