Sándor, Ede

A Bartók rádió novemberi hírei

2006.10.28. 00:00

Programkereső

A hűvös novembert igyekszik egy kicsit barátságosabbá tenni a Bartók rádió. A színes műsorkínálatban minden zenehallgató megtalálhatja a számára kedves műsorokat. Íme egy kis ízelítő a programokból.
d1b97df1-40b2-43a9-b3e4-fd5024f9168c

Emlékezés 1956-ra November 4-én délben a Clevelandi Szimfonikusok szólistáinak ünnepi hangversenye hangzik fel a Bartók hullámhosszán, az 1956-os forradalom emlékére, Liszt, Bartók, Brahms, Dohnányi, Kodály és Erkel műveiből összeállított programmal. Este a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Nemzeti Énekkarral kibővített Rádiókórus Ligeti György Rekviemjét adja elő Fischer Ádám vezényletével a Bartók-teremben, de elhangzik Beethoven 7. szimfóniája is. November 20-án Nógrádi Péter Magyar rekviemjének és Dubrovay László ’56-os eseményeket felidéző szimfonikus képeinek bemutatójára kerül sor az Olasz Kultúrintézetben. A rádióegyütteseket Strausz Kálmán és Kovács László vezényli.

Kórushangverseny November 4-én szombaton 16.05-kor a 6-os stúdióban a ceglédi Puella Nőikar énekel magyar szerzők műveiből Soltészné Lédeczi Judit vezényletével. A kórus a XXII. Debreceni Bartók Béla Kórusversenyen legjobban szerepelt hazai együttesként nyerte el a Magyar Rádió díját: ezt a koncertet.

Népzene A Magyar Népzene és Népköltészet Hetén, november 13. és 19. között, ötven év válogatott népzenei felvételei és előadásai csendülnek fel.

A Rádió zenei együtteseinek további fellépései November 14-én Wagner Walkürjéből hangzanak el részletek a Zeneakadémia nagytermében. A jótékonysági hangversenyen neves vendégénekesek – Németh Judit, Christian Elsner, Perencz Béla, Polgár László – lépnek fel, a Rádiózenekart Fischer Ádám vezényli. A Magyar Rádió Gyermekkórusa 9-én Mahler 3. szimfóniájának, 19-én Liszt Szent Erzsébet legendájának, 23-án Honegger Karácsonyi kantátájának előadásain működik közre a Bartók-teremben. 24-én Liszt Dante-szimfóniájának kétzongorás-kórusos átiratát hallhatjuk velük a Fesztivál Színházban.

Eurorádiós közvetítések A „Határokon át” hangversenysorozat keretében november 6-án a madridi Teatro Monumentalban a Spanyol Rádió Szimfonikus Zenekara játszik. Műsoron a spanyol kortárs zeneszerző, Eneko Vadillo ősbemutatója, továbbá Rahmanyinov, Sibelius és Richard Strauss művek lesznek. 13-án a Frankfurti Rádiózenekar, saját hangversenytermében, Händel és Rameau balettzenéket ad elő. November 10-én a lipcsei Új Gewandhausban a Lipcsei Rádió Zenekara Thomas Zehetmair vezényletével két Mozart mű között megszólaltatja Bartók Brácsaversenyét is. A szólista Ruth Kilius lesz.

24-én a stockholmi Berwald Teremből szól Bartók Brácsaversenye, Kim Kashkashian és a Svéd Rádiózenekar előadásában. November 17-én a müncheni Herkules Teremben a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekarával, Colin Davis irányításával, Mozart-darabok és egy Sibelius szimfónia hangzik el. November 20-án Montrealból Schönberg Gurre-dalai kerülnek sugárzásra a Bartók hullámhosszán, a Montreali Szimfonikusok Ének- és Zenekara előadásában, Kent Nagano vezetésével.