Sándor, Ede

Special Symphonic Project

2006.10.29. 00:00

Programkereső

Omara Portuondo a negyvenes években a havannai Tropicana kabaréban kezdett énekelni kubai bossa novával átitatott amerikai dzsessz-sztenderdeket. Aztán nővérével, Cuarteto Las D’Aida néven női énekegyüttest alakított, majd a szólókarrier évei következtek el számára.
f05316f6-061c-409b-a9bb-353458bb9ac9

Ő képviselhette Kubát a sopoti dalfesztiválon, de természetesen akkor is helyt kellett állnia, amikor hazájában a művészeket a munkások szórakoztatására a cukornádültetvényekre vezényelték. 1996-ban, amikor a Buena Vista Social Club album felvételei kezdődtek, véletlenül Omarának is dolga volt az Egrem Stúdióban. A producer Ry Cooder kapott az alkalmon s felkérte: énekeljen egy bolerót Compay Segundóval. A többit már tudjuk…

Ez a dal az album egyik fénypontja, Omara pedig a Buena Vista Social Club-sorozat elmaradhatatlan szereplője lett. Így került sor két szólóalbuma, a Buena Vista Social Club presents Omara Portuondo és a Flor de Amor felvételére, legutóbb pedig szimfonikus projektjére. Roberto Sánchez Ferrer negyven éve mestere a szimfonikus zenének – ő hangszerelte át Omara dalait 2004-ben, az első ilyen koncertjére. Rendkívüli sikerrel, könnyedén és emelkedetten, beteljesítve Omara álmát – és megidézve a kubai tánczene aranykorát.

(2006. november 21. 19:30 Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem – A Buena Vista Social Club™ bemutatja: Omara Portuondo (Kuba) – Special Symphonic Project; km.: Omara Portuondo (ének), Swami Jr. (héthúros gitár, zenei rendezés), Robertico García (trombita), Andrés Coayo (timbales), Chaing Liang (bongó, konga), Emilio Morales (zongora), Fabián García (bőgő), Osiris Valdés (hegedű, vokál), Jorge Chicoy (elektromos gitár), Danubia Szimfonikus Zenekar)