Gábor, Karina, Ders

Bravúros technika, fölényes muzikalitás – és Mozart

2006.10.30. 00:00

Programkereső

A zenei minőséget szavatoló odaadásról, a zenekari tagok virtuozitásáról, együtt-muzsikálási képességeiről lelkendeznek világhírű szólisták és karmesterek – Isaac Stern, Ránki Dezső, Jean-Pierre Rampal, Helmuth Rilling, Fenyves Lóránd, Schiff András és mások –, amikor szóba kerül a Liszt Ferenc Kamarazenekar neve.
e7ed7beb-bc24-4d46-b156-a800fc781dd2

A ma már több mint negyven esztendős együttes repertoárja felölel mindent a barokktól napjainkig, ami vonósokkal vagy fúvósokkal bővített kamarazenekarral előadható. A hagyományosan komolyzenei produkciók mellett közreműködője volt a társulat a szolnoki Amadeus-bemutatónak, fellépett a Budapest Klezmer Banddel, a Győri Balett társulatával és Babos Gyula jazz-zenésszel is. Rolla János koncertmester, aki az alapító-karnagy Sándor Frigyes halála óta karmesterként irányítja a muzsikusokat, számos kitüntetés birtokosa, többek között a francia Becsületrend Lovagja.

Ahogy legtöbb élvonalbeli szólistánk, a klarinétosok új magyar csillaga is „találkozott” a Liszt Ferenc Kamarazenekarral. A többszörös versenygyőztes Klenyán Csaba, aki a kortárs muzsika hivatott tolmácsolója, a mára már nemzetközi hírnevű UMZE egyik alapítója egyaránt otthonosan mozog a XVIII-XIX. századi alkotások világában is, legyen szó klasszikus versenyműről vagy romantikus kamaradarabról.

Azonos zenei nyelvet „beszélő”, közös hagyományokat és bálványokat tisztelő előadói apparátus szólaltatja meg tehát Mozart hangsúlyozottan archaizáló Adagio és fúgáját, a korabeli szórakoztató zene két jellegzetes darabját (a B-dúr és D-dúr divertimentót), valamint a szerző halála előtti hónapokban keletkezett, a hangszerrel kapcsolatos minden technikai és hangzásbeli újdonságot felsorakoztató Klarinétversenyt.

(2006. november 5. 19:30 Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem – MOZART 2006 – A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertje; Mozart: Adagio és fúga, K 546; A-dúr klarinétverseny, K 622; B-dúr divertimento, K 137; D-dúr divertimento, K 205; km.: Klenyán Csaba (klarinét)