Gábor, Karina, Ders

A MÜPA novemberi ajánlata

2006.10.31. 00:00

Programkereső

A Művészetek Palotája ősszel sem hagyja cserben a zene szerelmeseit. Flamenco-Jazz Fesztivál, Budapesti Liszt Ünnepek, World Festival Choir koncert teszik kellemesebbé a didergős novembert.

Vidám, mediterrán hangulatot varázsol a Művészetek Palotájába a Flamenco-Jazz Fesztivál november 14-én és 15-én. E két estén Juan Carmona spanyol gitáros és francia-olasz csapata, a Juan Carmona Grupo lép föl a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A közönség a flamenco és a jazz, illetve a klasszikus zene kölcsönhatásának, összefonódásának lehet tanúja. E stílusok alapvető jegyei között számos különbség van, ám ha egymásra találásukat olyan felkészült és hiteles művész tolmácsolásában hallhatjuk, mint Juan Carmona gitáros és zeneszerző – a fesztivál „házigazdája” –, akkor nem lehet kétségünk afelől, hogy új minőség születik.

A fesztivál első napja az improvizáció jegyében telik, három egyedülálló, nagy formátumú muzsikus, Juan Carmona, a kitűnő szaxofonos, zeneszerző Dés László és a világszerte elismert, sokoldalú francia ütőhangszeres, Mino Cinelu közös játékát élvezhetjük. A második napon Juan Carmona szimfonikus zenekarra és flamenco-együttesre írt, Sinfonia flamenca című műve csendül fel, amelynek megírására 1999-ben kapott felkérést, s először a Potsdami Filharmonikus Zenekar és a Juan Carmona Grupo adta elő. Ezután a Juan Carmona Grupo – hat csodálatos muzsikus és egy vérbeli flamencotáncos – produkcióját láthatja-hallhatja az autentikus spanyol cigányzene és annak modern megfogalmazásai iránt érdeklődő publikum. Most a Danubia Szimfonikus Zenekar működik közre, Héja Domonkos vezényletével.

A Budapesti Liszt Ünnepek a Művészetek Palotája legfrissebb kezdeményezése. A sorozat november 18-a és 26-a között a 195 éve született és 120 éve elhunyt Liszt Ferenc előtt tiszteleg. Liszt, korának ünnepelt, körülrajongott művésze rögtönzéseivel, bravúros játékával, merész zeneszerzői újításaival „egy évszázad kapuját ki tudja nyitni..” – írja Szabolcsi Bence.

Az első esten az Esztergomi misét a Szlovák Filharmónia Kórusa és a Győri Filharmonikus Zenekar adja elő. Másnap, 19-én a Szent Erzsébet legendáját a műhöz illő hatalmas apparátussal szólaltatják meg. A koncert a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által meghirdetett Szent Erzsébet Jubileumi Év ünnepélyes megnyitója. Már témaválasztásában is szorosan kötődik Magyarországhoz a kompozíció, hiszen a kétrészes alkotás II. András magyar király 1207-ben született lánya életének eseményeit dolgozza fel hat képben. Erzsébetet négyéves korában eljegyezték Lajossal, Türingiai leendő őrgrófjával, akivel együtt nevelkedett, majd a felesége lett, de önként vállalt nélkülözésben és szenvedésben – amit csodák sorozata kísért – a szegények felkarolását tekintette küldetésének, ezért 1235-ben, halála után négy évvel szentté avatták.

Az idei Liszt-Bartók Nemzetközi Zongoraverseny győztesei 20-án lépnek pódiumra. Jandó Jenő és Mocsári Károly pedig egy estén játssza el a tizenkilenc Magyar rapszódiát. A Dante szimfónia kétzongorás változatát két olasz pianista, Vittorio Bresciani és Francesco Nicolosi tolmácsolja. 25-én kerül sor Ránki Dezső szólóestjére, majd 26-án a Nemzeti Filharmonikus Zenekar hangversenyével zárul az első Budapesti Liszt Ünnepek remek szériája.

523c7893-569c-44dc-afb3-65a69451d8f4

Jan Jensen norvég kórusvezető néhány évtizeddel ezelőtt elhatározta, hogy olyan kórust hoz létre, amelynek tagjai a világ minden tájáról, különböző földrészekről verbuválódnak. Az általa életre hívott World Festival Choir (Világ Fesztiválkórus) tagkórusai saját hazájukban tanulják meg a közösen kitűzött műsort, majd elutaznak a világ egy pontjára, ahol valamennyien találkoznak, próbálják az előzőleg megtanult műsort, és néhány hangversenyen előadják.

2006-ban az opera műfaja az összekötő kapocs: a nagy operaszerzők művei éppoly népszerűek Ausztráliában, mint Norvégiában vagy Magyarországon. November 29-én Budapesten koncerteznek, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Az opera-gálaesten a szebbnél szebb Mozart, Rossini, Glinka, Verdi, Bizet, Puccini, Offenbach és Gershwin operarészleteket Frankó Tünde, Busa Tamás és két litván énekes, Ieva Prudnikovaité és Algirdas Janutas szólaltatja meg. Közreműködik a MÁV Szimfonikus Zenekar, vezényel Kovács János.