Gábor, Karina, Ders

Emlékkoncert

2006.10.31. 00:00

Programkereső

November 3-án a budapesti Zeneakadémia nagytermében a Dohnányi Szimfonikus Zenekar emlékezik a hangok segítségével az ’56-os forradalomra. Gyöngyösi Levente külön erre az alkalomra komponált egy új művet, az est szólistája pedig Kocsis Zoltán lesz.
087e2db9-bd54-4514-a916-014ddc4e928a

A Budafoki Dohnányi Zenekar kiemelkedő feladatának tekinti az 1956-os forradalom évfordulójának méltó megünneplését, és felkérte Gyöngyösi Leventét egy új zenemű megírására. A zeneszerző Szőcs Géza kolozsvári kortárs költő szövegére komponált egy kantátát vegyeskarra és zenekarra. Gyöngyösi Levente korunk egyik legjelentősebb magyar zeneszerzője, sikeres kórus- és zenekari művei, valamint az épp a Dohnányi Zenekar által bemutatott Gólyakalifa után, a szerző új kantátájának bemutatója minden bizonnyal jelentős eseménye lesz mind az idei '56-os évfordulónak, mind pedig az új magyar zenének.

A hangversenyen az ősbemutatón kívül elhangzik Liszt Les Préludes című műve, amely az '56-os híradások egyik, szinte állandó kísérőzenéje volt. Az első hallásra furcsának tűnő címet (Előjátékok) Alphonse de Lamartine Költői elmélkedések című munkája ihlette. A darab programját a vers alapján így határozta meg Liszt: "Mi más az életünk, mint előjátékok sorozata ahhoz az ismeretlen énekhez, amelynek első hangját a halál csendíti meg?"

Bartók 3. zongoraversenye 1945-ben íródott, az utolsó 17 ütem hangszerelését már nem volt alkalma befejezni a szerzőnek. A művet feleségének, Pásztory Dittának ajánlotta. Zongoraversenyeiben a Bartókra jellemző "barbaro" karakter és a virtuozítás van előtérben, de ebben a műben a líraiságon van a hangsúly. A zongoraverseny szólistája a Kosstuth-díjas zongoraművész, Kocsis Zoltán lesz. Az est fővédnöke Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke.