Konrád, Tivadar

Korszakos jelentőségű remekmű

2006.10.31. 00:00

Programkereső

Igazi zenei ritkaság hangzik el a november 3-án este a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben: Arnold Schönberg monumentális alkotása, a Gurrelieder. Tíz esztendeig komponálta művét a szerző, 1901 és 1911 között.
05a25c1b-b010-4bfa-9088-b7203100d72e

Budapesten csak nagyon későn, bár még a huszadik században, 1998-ban mutatta be Kocsis Zoltán. A Művészetek Palotájában Magyarországon csak másodszor hangzik el élő produkcióban. A nemzetközi előadógárda koncertje páratlan élményt ígér.

A Gurrelieder műfaja nehezen határozható meg: dalok fűzére, oratórium, opera? Egyik sem és valamennyi. Mácsai János zenetörténész, aki kiválóan ismeri a darabot, egyebek között így ír: „Romantika, impresszionizmus, szecesszió, e stíluskaleidoszkópban csábító és rabul ejtő szerelem-zene, sodró éjszakai vihar, lenyűgöző természetfestés, irónia, s a mű betetőzéseként a zenetörténet egyik legragyogóbb naphimnusza…” csendül föl.

Mi a titka a jó előadásnak? Sir Simon Rattle szerint (a Berlini Filharmonikusokkal CD-re vette Schönberg alkotását) a gigantikus, mintegy négyszáz előadót foglalkoztató műnek olyan tisztán és finoman kell megszólalnia, akár egy kamarazenekari kompozíciónak. Öt énekes szólista lép pódiumra: Melanie Diener, Dagmar Pecková, Robert Dean Smith, Gerhard Siegel és Ralf Lukas. A Közép-Német és a Bajor Rádió, valamint a Dél-német Rádió Szimfonikus Zenekarát Michael Gielen vezényli.

A Schönberg-kompozíció előadására társult együttesek és szólisták európai turnén adják elő a Gurreliedert, a frankfurti, esseni, starssburgi, luzerni, freiburgi előadásokról megjelent méltatások egyértelmű sikerről tanúskodnak. A tekintélyes Frankfurter Allgemeine Zeitung például az emeli ki, hogy a későromantikus alkotás zenei képei igen árnyaltan rajzolódtak ki ebben a produkcióban. A luzerni sajtó ugyancsak azt a rendkívül hatásos víziót dicséri, amelyet az énekesek, a kórusok és zenekar mutattak föl Gielen vezetésével.

(2006. november 3. 19:30 Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem - Schönberg: Gurre-dalok; km.: Melanie Diener (mezzoszoprán), Dagmar Pecková (alt), Robert Dean Smith (tenor), Gerhard Siegel (tenor), Ralf Lukas (bariton), Andreas Schmidt, a Közép-német Rádió (MDR) Kórusa (karig.: Howard Arman), a Bajor Rádió Kórusa (karig.: Michael Gläser), a Dél-német Rádió (SWR) Szimfonikus Zenekara (Baden-Baden és Freiburg); vez.: Michael Gielen)