József, Bánk

Oroszország és a szerzői jogok

2006.10.31. 00:00

Programkereső

Egy zenei letöltőoldal akadályozhatja meg Oroszország belépését a Világkereskedelmi Szervezetbe (WTO): az AllofMP3 oldal a szerzői jogokat figyelmen kívül hagyva kínál rendkívüli választékot a legális bolti árak töredékéért.
822f1e41-bb14-41f4-8f5d-f75e1f7d1750

A felhasználóbarát portál különlegesen gazdag zenei kínálattal bír, az átlag dalonkénti ár 20 cent (45 forint), ami a legnépszerűbb letöltőoldal, az iTunes által szabott ár egynegyede. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara képviselői több okból is nehezményezik, hogy az orosz hatóságok nem záratják le az oldalt: amellett, hogy a szolgáltatás rontja a szórakoztatóipari vállalatok globális piacát, a szerzői jogokat teljes mértékben figyelmen kívül hagyja. Az amerikai érdekeltség mellett tehát általános elvekre hivatkozhatnak, amikor a moszkvai vezetés számára újabb feltételeket szabnak a WTO tagságot illetően.

Az oldalt Olaszországban és Németországban lezáratták, azonban hasonlóra nem hajlandók az orosz hatóságok, akik 15% jogdíjat szednek az eladott zeneszámok után. Erre valójában nem lenne joguk, amint a Beatles esete is példázza: az együttesnek 40 letölthető albuma van a portálon, miközben online árusításra senkinek nem adtak felhatalmazást.