József, Bánk

Mozart és Sinka Gyulán

2006.11.01. 00:00

Programkereső

Tíz évvel ezelőtt, 1996. október 27-én rendezték az első előadást a Gyulai Várszínház Kamaratermében. Az eddig megtartott több mint 300 programon a magyar művészeti élet kiválóságai léptek fel; színházi előadásokon, önálló esteken, könnyű-, komoly- és népzenei koncerteken, de megismerhették a különböző népek kultúráját is. Elmondható, hogy kezdetektől kialakult a Kamaraterem törzsközönsége, akik szívesen látogatnak el a jobbnál jobb rendezvényekre.

November 23-án komolyzenei koncertre várják a zenebarátokat. A Liszt-díjas Auer Vonósnégyes hangversenyén Mozart, Haydn és Bartók művei hangzanak el. A kvartett tagjai 1991 óta muzsikálnak együtt, azóta, amióta Londonban a Royal Academy of Music vendégkurzusán vettek részt. Az együttes számos hazai és nemzetközi versenyen nyert díjakat: Weiner Leo Kamarazenei Verseny első díja, olasz és francia nemzetközi versenyek második díjai. 1996-ban a Magyar Zenei Tanács az „Év Együttese” díjjal tüntette ki őket. Az igazi áttörést az 1997-es londoni Nemzetközi Vonósnégyes első díja és közönségdíja jelentette, ami után megnyíltak a világ legnagyobb hangversenytermeinek kapui az együttes előtt. Európán kívül Japánban, Ausztráliában, Új-Zélandon, Ázsiában és Afrikában is vendégszerepeltek koncertjeikkel. Az Auer Vonósnégyes fellépése a komolyzene jelentős ünnepe lesz Gyulán november 23-án a Kamarateremben.

57574676-e70a-4965-98d0-e6da31bb3020

November 29-én a pásztor-költő zsenire, a gyulai kötődésű Sinka Istvánra emlékeznek egy koncerttel. Berecz András, a neves népdalénekes mesemondó idén egy lemezt vett fel Sinka ének címmel, amelynek lemezbemutató koncertje lesz a gyulai fellépés. Berecz András a „pásztorénekes” Sinka István életművében talált rá arra az egyetemes világképre, amely a parasztinál is érintetlenebb pásztorélet kultúrájából épült és táplálkozott, és a vitathatatlan tehetség erejével lépett át a névtelenségből a magyar irodalom legnagyobbjai közé. Őrá emlékezik ezzel a műsorral, amelyhez olyan neves népzenészek adják a segítséget, mint Balogh Kálmán, Eredics Gábor, Gombai Tamás, Juhász Zoltán. A népdalénekesek között a lemezen és Gyulán is szerepel János Hajnalka, aki tanítványaival énekel feledhetetlenül. A lemez és a koncert egyben tiszteletadás az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulóján.