Bernadett

Megkezdődött a jegyárusítás a Budapesti Tavaszi Fesztiválra

2006.11.08. 00:00

Programkereső

A mai naptól nem csak az interneten, hanem a jegyirodákban is lehet jegyet venni a 2007-es Tavaszi Fesztiválra. Nem árt igyekezni, mert a jegyek 40 százalékát már megvették a külföldi vendégek. A 2007-es Budapesti Tavaszi Fesztivál szervezői ma tartották nyitó sajtótájékoztatójukat az Ybl Palotában.

Igazi varázs-világba csöppenhettek a sajtó képviselői az Ybl Palota udvarára lépve. Gólyalábas ember és pantomimművészek mutatták az utat a látogatóknak, a kapualjban pedig egy verklijét tekerő ember állt. Sokan megcsodálták ritkán látható hangszerét és a különös zenét, ami a zenedobozból áradt.

A sajtótájékoztatón részt vett Demszky Gábor, Sneider Márta, Kovács Miklós és Patai Mihály. Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere elmondta, hogy Budapest egy multikulturális város, amelynek koronája a Budapesti Tavaszi Fesztivál. Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a Centrál kávéház, a Károly Palota és az Ybl Palota felújítása hozzájárult ahhoz, hogy Budapest méltó építészeti hátteret kapjon a rendezvényeihez. A BTF Budapest kulturális nagykövete, amely megkapta az Európa Kulturális díjat, és a világ 100 legjobb fesztiválja között tartják számon. 48 helyszínen, 131 rendezvénnyel várják jövőre a közönséget a fesztivál szervezői. Igazi csemege lesz a Budapesti Fesztivál Zenekar Richard Strauss estje, melynek egyik szólistája Zempléni Szabolcs lesz. Idén Budapest vendége Győr lesz. A várost a Győri Ütőegyüttes és a Bolero Fúvósegyüttes képviseli majd. Budapesten tavasszal a magasművészet, ősszel a szintén magas színvonalat képviselő avangard művészet jut szerephez, nyáron pedig a Sziget Fesztivál gazdagítja Budapest igen változatos és színes kulturális programját. Felszólalása végén köszönetét fejezte ki a támogatóknak és a művészeknek.

Schneider Márta kulturális szakállamtitkár azt hangsúlyozta, hogy 2007-ben immáron 27. alkalommal rendezik meg a BTF-t. Elmondta, hogy benne évről évre megfogalmazódik az a kérdés, hogy vajon jó irányba halad-e a fesztivál, vajon a következő évben tudnak-e még jobb műsort kínálni a közönségnek? Régen a fesztivál egyedül volt, ma már egyre több rendezvény van, de a BTF megtalálta a rangját ezek között a fesztiválok között. Az itt fellépő művészek rangnak tekintik, hogy szerepelhetnek ezen a budapesti rendezvényen. Az idei szlogen: Magyar művészet – Magyar művészek. A fesztivál nem titkolt célja, hogy a magyar művészeket ismertté és elismertté tegye.

A 2007-es program középpontjában Kodály Zoltán áll, hiszen születésének 125., halálának 40. évfordulóját ünnepelhetjük jövőre. Sneider Márta három jelentősebb programot emelt ki: a március 16-án tartandó nyitókoncertet, amely a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar Kodály-estje lesz. A 20 magyar népdalt először hallhatja a közönség Kocsis Zoltán átiratában. Március 19-én a Művészetek Palotájában rendezett koncert első felében világzene lesz hallható Pávaének címmel Palya Bea, a Vándor Vokál és más együttesek közreműködésével. A koncert második felében pedig Kodály Székely fonóját hallhatják az érdeklődők a Budafoki Dohnányi Szimfonikus Zenekar előadásában. Április elsején a Háry János lesz műsoron Fischer Ádám vezényletében. De itt lesz tavasszal Brenford Marsalis jazz szaxofonos, március 19-én az UMZE Kamaraegyüttes ad koncertet, az 50 éves Bartók Vonósnégyes pedig március 27-én lép fel.

Az először 45 éve bemutatott Hubai-Vas-Ránki Egy szerelem három éjszakája című első magyar musical is színre kerül március 24-én, de a nagy sikerre való tekintettel lesz Mozart-maraton és Klempelen Farkasról kiállítás is nyílik majd.

fe493aba-871e-4710-b819-fb444adf3161

Kovács Miklós az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium képviseletében egy idézettel kezdte: „A turizmus gazdagít.” Gazdasági értelemben úgy, hogy a turizmusból származó állami bevételek visszaáramlanak a művészeti tevékenységekbe. Ma már a turisták nemcsak pihenni akarnak, hanem meg akarják ismerni az adott ország kultúráját és hagyományait is. Tavasszal a budapesti szállodák kihasználtsága nem túl magas, októberben az utcai események miatt a hotelek látogatottsága tovább csökkent. Ez a fesztivál segíthet abban, hogy visszaállítsuk Budapest nyugodt életet élő, konszolidált képét a külföldiekben. Kovács Miklós Maxim Vengerov március 30-i koncertjét emelte ki.

Dr. Patai Mihály a HVB Bank igazgatója, a rendezvény fő támogatójának képviseletében elmondta, hogy az UniCredit csoport – aminek a HVB Bank is tagja – a világ minden területén szoros kapcsolatban áll a művészettel. Bevallotta, hogy van egy terve: március 21-én Riccardo Muti fog vezényelni Budapesten és miután dirigált itt, meg fogja állapítani, hogy a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem a világ egyik legjobb hangversenyterme. Koncert után majd megmutatják neki a várost és a Lánc-hídon is átmennek majd, mire Muti megállapítja, hogy ez a világ egyik legszebb városa. Majd hazamegy Milánóba és ott is elújságolja mindezt, és amikor Bil Gates-sel találkozik Amerikában, akkor elmondja neki, hogy Magyarországon mennyi okos, tehetséges ember él, érdemes lenne munkát hozni ide a Microsoftnak. Az üzleti gondolkodás ilyen egyszerű... Így kapcsolódik össze a banki világ és a művészet.

Zimányi Zsófia fesztiváligazgató elmondta, hogy bár ez a nyitó sajtótájékoztatója a 2007-es Budapesti Tavaszi Fesztiválnak, a jegyek 40 %-a már elkelt az internet segítségével, a 40% 40%-át pedig a külföldiek foglalták le maguknak. A rendezvénysorozat 1,3-1,4 milliárd Forintba kerül majd, aminek 38%-a állami, 62%-a magán támogatásból, illetve a jegybevételből folyik be.

A sajtótájékoztatót egy film zárta, amelyben annyi Magyarországra érkező koncert és híresség szerepelt, hogy az ember beleszédült. A varázslat csak most kezdődik.