Klaudia

Feltámadás

2006.11.09. 00:00

Programkereső

Mahler II. „Feltámadás” szimfóniáját tűzte műsorára a Budafoki Dohnányi Zenekar november 12-én. A koncert előtt, hét órakor Hollerung Gábor rövid előadását hallgathatják meg a műről az érdeklődők.
8d698204-811f-440c-970d-5d6b73a2edac

Gustav Mahler huszonhét évesen kezdett a II. szimfónia komponálásába és harmincnégy volt, amikor 1894-ben befejezte azt. E hét év jobbára a Beethoven szellemével való viaskodás volt: a IX. szimfónia folytatásának vágya, anélkül, hogy Beethoven epigonjává válna. A szimfónia végső formájának kialakításában egy váratlan élmény segítette, melyről így írt: „Ekkortájt halt meg (Hans von) Bülow, s én jelen voltam a hamburgi gyászmiséjén. Az elköltözöttre gondoltam és hangulatom nagyon is megegyezett a magamban hordozott alkotáséval. S ekkor a kórus Klopstock korálját, az Aufersteh'n-t intonálta! Mint a villámcsapás fényében, mindent tisztán és világosan állt előttem! Erre a villámra vár az alkotóművész - ez a szent fogantatás!” Ezen élmény hatására Mahler néhány hónap múlva befejezte a művet, melyet a zenetörténet azóta is Auferstehungs-, azaz Feltámadás-szimfóniának nevez.

A monumentális előadó-apparátusban a Budafoki Dohnányi Zenekar három énekkarral egészül ki: a Honvéd Férfikarral, a Nemzeti Énekkarral és a Budapesti Akadémiai Kórustársasággal. Szólistaként közreműködik Gal James izraeli szopránénekesnő, aki februárban a zenekar Művészetek Palotájában adott koncertjén nagy sikerrel mutatkozott be, valamint a magyar zenei élet kiválósága, Wiedemann Bernadett is színpadra lép.

2006. november 12., 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem: A Budafoki Dohnányi Zenekar koncertje; Mahler: II. "Feltámadás" szimfónia, km.: Gal James (szoprán), Wiedemann Bernadett (alt), Nemzeti Énekkar (karig.: Antal Mátyás), Honvéd Férfikar (karig.: Drucker Péter), Budapesti Akadémiai Kórustársaság (karig.: Balassa Ildikó), vez.: Hollerung Gábor