Benedek

A hárfa

2006.11.10. 00:00

Programkereső

Világhírű hárfások hangversenysorozata indul november 12-én este fél nyolckor a Zeneakadémia Nagytermében. Az első koncertet Jana Boušková és a Budapesti Vonósok adják.
8928befa-b32a-4601-8d56-2e79bbaedc73

Jana Bouskova hírnevét néhány valóban jelentős művészi diadal, valamint lemezfelvétel alapozta meg, így rendszeres vendége lett a világ legjelentősebb koncertpódiumainak. Olyan művészek kamarapartnere lehetett, mint Msztyiszlav Rosztropovics, Jurij Basmet, Patrick Gallois és Jiři Bárta. Jana Bouskova a Prágai Konzervatóriumban, majd az Osztravai Egyetemen tanult, majd Fulbright ösztöndíjasként Susan McDonaldnál fejlesztette tovább tudását az Indiana Egyetemen.

Tanulmányai végeztével a világ két legjelentősebb hárfaversenyén vett részt: 1992-ben, az USA-ban első, az Izraeli Nemzetközi Hárfaversenyen pedig második helyezést ért el. Az 1998-as párizsi Concours International de Musique de Chambre győztese, 1999 óta a svájci Hárfa Kitüntetés birtokosa lett. A koncertek mellett rendszeresen részt vesz nemzetközi hárfakongresszusokon, mesterkurzusokat vezet világszerte. 1993 óta a Prágai Konzervatórium professzora. Az 1999-es Prágai Nemzetközi Hárfakongresszus művészeti vezetője volt. 2002-ben meghívást kapott az Indiana Egyetemre. Jana Bouskova több mint két tucat CD-felvételt készített cseh és nemzetközi lemezcégek gondozásában. Széleskörű repertoárja minden kort és stílust felölel, több kortárs szerző számára írott művét mutatta be világszerte.