Klaudia

Vásáry Tamás és Érdy Tamás újra egy színpadon

2006.11.12. 00:00

Programkereső

Nagy érdeklődés előzi meg a december 26-án, a megújult Budapest Kongresszusi Központban rendezendő karácsonyi koncertet, amelyen együtt játszik Vásáry Tamás és Érdi Tamás.
4a2f1968-ea8b-480d-b1b3-252688a9bcae

Zenetörténeti érdekesség ez, ugyanis tíz évvel ezelőtt már játszották együtt Mozart két zongorára írt Esz-dúr zongoraversenyét, amelyet most a koncert első részében adnak elő. A Mendelssohn Kamarazenekar kíséri a két művészt, vezetőjük Kováts Péter hegedűművész. A koncert második részében Tunyogi Henriett és ifj. Nagy Zoltán balettművészek lépnek színpadra, majd Keszei Borbála szoprán operaénekesnő és Molnár Levente baritonista énekelnek.

A két zongoraművész között 46 év a korkülönbség. Vásáry Tamás 1933-ban született Debrecenben. Első koncertjét csodagyerekként, nyolc évesen adta. 1956-ban hagyta el Magyarországot. Londonban és New Yorkban alapozta meg karrierjét. Számos kitüntetés, köztük Kossuth-díj birtokosa.

Érdi Tamás 1979-ben született. Koraszülöttként, egy hibás inkubátorkezelés következtében veszítette el látását. Nyolcévesen, a Vigadóban lépett először színpadra. Tizenöt éves volt, amikor a Budapesti Tavaszi Fesztiválon Vásáry vezényletével zongoraversenyt adott. Érdi Tamás a világ 25 országában lépett fel eddig nagy sikerrel.