Beáta, Izolda, Lea

A Magyar Klasszikus Zenei Díj és Magyar Jazz Díj nyertesei

2006.11.13. 00:00

Programkereső

A Gramofon – Klasszikus és Jazz című zenei folyóirat szerkesztősége és kiadója idén már hatodik alkalommal adta át a Magyar Klasszikus Zenei Díjat és a Magyar Jazz Díjat. Az eseményre november 10-én került sor.

Az eseményre az UMZE Kamaraegyüttes 20. századi és kortárs magyar szerzők műveit bemutató hangversenyének elején kerül sor. Az estének külön rangot adott, hogy ugyanekkor a Művészetek Palotája meghirdettte azt a zeneszerző-versenyt, amelyet a Magyar Szerzői Jogvédő Irodával (Artisjus) és a Budapest Music Centerrel közösen szervezett.

Ez a díjkiosztó a cannes-i Midem Classical Awards magyarországi társrendezvényének is tekinthető, hiszen a Gramofon 2001 óta a Midem Classical Awards hivatalos zsűritagja. A díjazás 2001-ben kialakított szavazási rendje szerint a Gramofon című zenei szaklap kritikusai azokra a lemezekre adhatják le szavazataikat, amelyek kimagasló értékelést kaptak a Gramofon magazinnak az elmúlt évben megjelent számaiban. Ezek alapján a végső döntést a szerkesztőség és a kiadó vezető munkatársai – Albert Mária főszerkesztő-helyettes, Bércesi Barbara jazz- és világzene rovatszerkesztő, Várkonyi Tamás klasszikus rovatszerkesztő, H. Magyar Kornél operatív igazgató és Retkes Attila igazgató-főszerkesztő – hozzák meg.

A Magyar Klasszikus Díj és Magyar Jazz Díj olyan magyar előadókat illet, akik a közelmúltban nyújtott művészi teljesítményükkel kiemelkedő mértékben hozzájárultak a magyar zenei élet rangjának emelkedéséhez. Idén a szakemberek a két fődíj mellett négy kategóriában döntöttek a legjobbakról: díjazták az év legjobb magyar és külföldi klasszikus zenei, illetve jazz lemezeit, valamint két különdíjat is odaítéltek.

47547680-b7a6-470a-806a-0a010ab05fac

Magyar Klasszikus Zenei Díj 2006
UMZE Kamaraegyüttes
A modern ensemble-játék európai szintű képviseletéért, a kortárs magyar zeneművészet ápolásának, fejlesztésének és európai integrációjának érdekében nyújtott kimagasló munkájáért.

Magyar Jazz Díj 2006
Pege Aladár (poszthumusz)
A magyar jazzművészet nemzetközi szinten is kimagasló és elismert képviseletéért, a magyar jazz presztízsének megteremtése érdekében kifejtett életművéért.

A kategóriadíjak nyertesei:
Az év magyar klasszikus zenei lemeze
Gustav Mahler: VI. (a-moll) szimfónia. Budapesti Fesztiválzenekar, vez.: Fischer Iván (Channel Classics – Karsay és Társa)

Az év külföldi klasszikus zenei lemeze
Opera proibita. Cecilia Bartoli (szoprán), Les Musiciens du Louvre, vez.: Marc Minkowski (Decca – Universal)

Az év magyar jazzlemeze
Dresch Mihály Quartet: Élő nád (X Produkció – Hangvető)

Az év külföldi jazzlemeze
Brad Mehldau Trio: Day is Done (Nonesuch – Warner)

A Magyar Klasszikus Díj eddigi nyertesei:
Eötvös Péter (2001)
Erdődy Kamarazenekar (2002)
Kelemen Barnabás (2003)
Jandó Jenő (2004)
Seres Dóra (2005)

A Magyar Jazz Díj eddigi nyertesei:
Oláh Kálmán (2001)
Juhász Gábor (2002)
Dés László (2003)
Szakcsi Lakatos Béla (2004)
Dresch Mihály (2005)