Sándor, Ede

Budapesti Liszt-ünnepek 1.

2006.11.13. 00:00

Programkereső

A Budapesti Liszt-ünnepek a 195 éve született és 120 éve elhunyt Liszt Ferenc előtt tiszteleg. A jeles eseményre november 18. és 26. között kerül sor a Művészetek Palotájában. A nyitókoncerten a Győri Filharmonikus Zenekar és a Szlovák Filharmónia Kórusa lép fel.

„Liszt, az ember, és a liszti zene sokéves tanulmányozása alapján, valamint a kor tüzetes zenetörténeti vizsgálata után arra a meggyőződésre jutottam, hogy a romantika századának központi figurája (Berlioz és Wagner figyelembevételével is) Liszt volt” – olvassuk Alan Walker Liszt-életrajzának előszavában. Liszt, korának ünnepelt, körülrajongott művésze rögtönzéseivel, bravúros játékával, merész zeneszerzői újításaival „egy évszázad kapuját ki tudja nyitni, nem a megérkezés harmóniájára számít... hanem az új évszázadra, melyet megszületni segít, s mely az ő művét teljessé teszi” – írja Szabolcsi Bence.

Az esten két mű Camille Saint-Saëns Orgonaszimfóniája és Liszt Ferenc Esztergomi miséje hangzik el. Camille Saint-Saens különös szerkezetű és hangszerelésű Orgonaszimfóniájával emlékezett meg a példaképének tekintett Liszt Ferenc haláláról 1886-ban. Az örök élet diadalának fényével záruló kompozíció egyedi lehetőséget teremt arra, hogy a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem akusztikája, a lassan másfél évszázad óta működő Győri Filharmonikusok technikai-zenei felkészültsége mellett a közönség a Művészetek Palotája új orgonájának hangzásában, színeiben is gyönyörködjék. A karmesteri dobogón a Nemzeti Énekkar karigazgatója, Antal Mátyás áll, aki most olyan neves muzsikusok nyomába lép, mint Richter Antal, Lamberto Gardelli, Kobayashi Ken-Ichiro, Jurij Szimonov és számos híres, a Győri Filharmonikusok játékát nagyra becsülő karmester.

59a7918b-d11a-40d5-adf7-071711ad848d

Az esztergomi főszékesegyház felszentelésére komponált, Missa Solemnis (azaz Ünnepi mise) címmel is ismert Liszt-művet nemcsak a magyar, de a szlovák muzsikusok is sajátjuknak érzik, és különös becsben tartják. Annak idején ugyanis a pesti főpróba és a dóm-avató után Pozsonyban tűzték műsorra az Esztergomi misét, ahol ismét a szerző vezényelte a darabot. Az előadás jól sikerült, a tudósítók elismeréssel nyilatkoztak a műről és a közreműködőkről egyaránt. A Szlovák Filharmónia Kórusának létszáma és hangzása, a szólistaként fellépő Hajnóczy Júlia, Mester Viktória, Gulyás Dénes és Kovács István szakmai múltja, valamint a Győri Filharmonikusok közismerten magas színvonalú játéka nagyszerű előadást sejtet. Várhatóan minden adott lesz ahhoz, hogy a közönség átélhesse a bazilika felszentelésének legendás zenei élményét.