Gábor, Karina, Ders

Bartók Béla, a népzenekutató

2006.11.14. 00:00

Programkereső

Ezzel a címmel készült az a fotó- és dokumentumkiállítás, amely a 125 éve született világhírű magyar zeneszerző és előadóművész úttörő jelentőségű tudományos pályáját mutatja be.
e51d5afa-372b-40c9-ac59-acac705a5c3f

A kiállítás a Hagyományok Háza Folklórdokumentációs Központja és az MTA Zenetudományi Intézet Bartók Archívuma közös kivitelezésében készült. Bartók magyar, román, szlovák, délszláv, arab és török nyelvterületeken végzett kutatómunkájának bemutatása mellett a kiállítás célja, hogy emlékeztesse a mai folklórmozgalmak széles táborát és közönségét azokra az előzményekre, amelyek nélkül a mai eredmények nem jöhettek volna létre.

Bartók-idézetek, levélrészletek, népzenei lejegyzések, archív fotók, köztük Bartók által terepkutatás közben készített fotók tanúskodnak nemzetközi jelentőségű népzenegyűjtői és folklórkutatói munkájáról, interetnikus kutatási szemléletének időtállóságáról. A kiállítás szakmai tervét dr. Pávai István, a Hagyományok Háza Folklórdokumentációs Központjának vezetője és dr. Vikárius László, az MTA Zenetudományi Intézet Bartók archívumának vezetője készítette. A kiállítás december elejéig tekinthető meg a Hagyományok Házában!