Aladár, Álmos

In memoriam Ligeti György

2006.11.14. 00:00

Programkereső

Ez a címe a MÁV Szimfonikusok következő bérleti hangversenyének, melyet 2006. november 15-én, este fél nyolctól tartanak a Zeneakadémia Nagytermében. Ligeti György 1974-ben komponált San Francisco Polyphony című művével tisztelegnek a zeneszerző előtt.
aeedb7bb-7448-431f-8005-2d34f35f8cc9

A hangversenyen elhangzik még Sibelius VII. (C-dúr) szimfóniája, majd Mozart c-moll miséje K. 427 zárja az estet Kertesi Ingrid, Németh Judit, Mukk József, Kovács István és a Nemzeti Énekkar közreműködésével. Az est karmestere a fiatal szerb dirigens, Aleksandar Markovic lesz.

Ligeti György az erdélyi Dicsőszentmártonban született és 2006. június 12-én hunyt el bécsi otthonában. Farkas Ferenc, Veress Sándor, Járdányi Pál és Bárdos Lajos tanítványa volt. Diplomájának megszerzése után Erdélyben folytatott népzenei kutatásokat, majd visszatért Budapestre, ahol a Zeneakadémia tanára volt. 1956-ban elhagyta az országot, Bécsben telepedett le. Tanított a Stockholmi Zeneművészeti Főiskolán, a kaliforniai Stanford Egyetemen, Berlinben. Művei kezdetben népzenei feldolgozások voltak, majd a kor legmodernebb irányzataihoz csatlakozott, sőt, maga teremtett iskolát. Élete utolsó évtizedeiben korunk legnagyobb zeneszerzői között tartották számon, egész sor díjat, kitüntetést és címet kapott a világ minden táján: Európa sok országán kívül Amerikában és Japánban is.