Eleonóra

Ismét díjeső hullott a pécsi zenészekre

2006.11.14. 00:00

Programkereső

Bencze Csaba és Beregi András, a Pécsi Művészeti Szakközépiskola tanulói nyerték meg a IX. Országos Szakközépiskolai Harsona- és Tubaverseny két kategóriáját. A megmérettetésre 2006. november 9-12. között került sor a budapesti Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben.

A harsonások II. korcsoportjában Bencze Csaba bizonyult a legjobbnak. Felkészítő tanára Barkóczi László volt, zongorán Milbauer Krisztina kísérte. Szintén első helyezést ért el Beregi András tubás, aki a III. korcsoportban indult. Felkészítő tanára Vida Róbert, korrepetitora Huszics Ibolya volt.

A tuba kategória III. korcsoportjában a zsűri II. és III. díjat nem adott ki, továbbá Beregi Andrást jutalmazta a legjobb előadásért járó különdíjjal. András a Magyar Harsona és Tuba Szövetég különdíját is elnyerte. Vida Róbert tanár úr felkészítő tanári különdíjban-, Huszics Ibolya tanárnő korrepetitori különdíjban részesült.

54d754a8-43b8-49fb-9b69-6100490b2998

A zsűriben olyan harsonások ültek, mint Hőna Gusztáv Liszt díjas harsonaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezetője, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának művésze, Sztán Tivadar a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Budapesti Tanárképző Intézetének tanszékvezetője és Fejér András Deutsche Symphonie Orchester Berlin művésze.

A tubásokat Szabó László a Nemzeti Filharmonikusok Zenekar művésze, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, Szabó Vilmos a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának művésze és Székely Zsolt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Budapesti Tanárképző Intézetének tanára, A MÁV szimfonikus Zenekarának művésze értékelte.

Nemrég számoltunk be klarinétos nemzetközi sikerekről, melyek szintén a Pécsi Művészeti Szakközépiskolához kapcsolódtak. Úgy látszik, van valami a pécsi levegőben, amitől a fúvósok szárnyakat kapnak…