Alfréd

Bécsi Mozart-év: vissza a jövőbe

2006.11.15. 00:00

Programkereső

John Adams „A Flowering Tree“ című operájának ősbemutatójával vette kezdetét november 14-én a Mozart-év zárórendezvénye, a New Crowned Hope Bécsben.

A december közepéig tartó fesztivál, amely Mozart szabadkőműves-páholyának nevét viseli, egyfajta híd a jövőbe, mivel csupa olyan produkciót vonultat fel, amelyek Mozart munkásságára építenek ugyan, de nem a híres zeneszerző életét mutatják be. A fesztivál rendezője, Peter Sellars célja az volt, hogy egyfajta globális dialógust ösztönözzön a világ legkülönbözőbb pontjain élő művészek között, akik alkotásaikban világunkhoz igazítva interpretálják az élet nagy kérdéseit, amelyek már Mozartot is foglalkoztatták.

Így például a mágia és transzformáció vagy a megbocsátás és kibékülés állnak a New Crowned Hope keretében bemutatott filmek középpontjában, amelyeknek a világ legkülönbözőbb kultúráiból és országaiból származó alkotóit két évvel ezelőtt kérték fel, hogy járuljanak hozzá egy-egy új produkcióval a 2006-os Mozart-évhez.

bb13defb-a43d-46ff-8de1-d8e3ae0cce94

Ebből az alkalomból rendezte meg például Indonézia első operafilmjét, az Opera Jawa-t Garin Nugroho. Szüleiről emlékezik meg a különböző díjakkal kitüntetett thaiföldi rendező, Apichatpong Weerasethakul Sang sattawat (Szindrómák és századok) című filmjében.

A fesztivál zenei programja ősbemutatók sorával várja az érdeklődőket, köztük Lemi Ponifasio Rekviemjével vagy Sophiline Cheam Shapiro kambodzsai varázsfuvolájával, a Pamina Devi-vel. A vonósnégyes adta lehetőségeket aknázza ki minden területen a Kronos Quartett öt koncertje.

A képzőművészeti programoknak a Künstlerhaus a központja, ahol Lynette Wallworth interaktív videója, az Evolution of Fearlessness és Bill Viola Bodies of Light című videóinstallációja mellett számos felolvasóesttel, bemutatóval várják az érdeklődőket. A Künstlerhaus ad otthon „A jövő Bécsének“ is, amely a The Flowering Tearoom elnevezésű társadalmi-gazdasági projektet, a Music Immigration Office-t valamint építészeti és kulináris projekteket foglal magában.

További információ: www.newcrownedhope.org