Beáta, Izolda, Lea

A Hungaroton újdonságai

2006.11.16. 00:00

Programkereső

A Hungaroton hanglemezkiadó három új kiadványát ajánlja a zenekari művek, a kortárs magyar zene és a különleges zenei csemegéket kedvelők számára.

Weiner Leó: Zenekari művek
Miskolci Szimfonikus Zenekar, vezényel: Kovács László (HCD 32424)

Weiner Leó Bartók Bélával és Kodály Zoltánnal egy időben kezdte pályáját. A 20. század elején a legtehetségesebb zeneszerzőként tartották számon, így szinte természetes volt, hogy 1928-ban – a Hungaroton most megjelent lemezén is hallható – Farsang című humoreszkjét a század egyik legnagyobb karmestere, Reiner Frigyes is műsorra tűzte műsorra a New York-i Carnegie Hallban.

1960-ban bekövetkezett halála után azonban Weiner Leó zenekari művei – talán az örökzöldnek bizonyult Róka-tánc (Fox dance) kivételével – lassan eltűntek a zenekarok repertoárjából. Ma is inkább, mint a kamarazene iskolateremtő személyisége él a köztudatban, akinek nevét a külföld jobbára csak világhírű előadóművészek életrajzából ismerheti, hiszen olyan muzsikusokat nevelt ki, mint Solti György karmester, Végh Sándor hegedűművész, vagy Kurtág György zeneszerző.

Műveit azonban méltatlanul feledte el az utókor; a zseniális zeneszerző kirobbanó tehetsége ma is rendkívüli erejével, magyaros motívumokkal fűszerezett dallamvilágával ragadja meg a hallgatót. Ennek a gazdag és értékes életműnek a feltámasztásán dolgozik már több éve – a Hungarotonnal karöltve, s a magyar szimfonikus együttesek közül egyedüliként – a Miskolci Szimfonikus Zenekar. 1997-ben megjelent első Weiner-lemezük után a most megjelent albumon a zeneszerző az 1950-es évek elején írott három divertimentója, valamint a Farsang (Carnival) című humoreszk kapott helyet. Utóbbi mű érdekessége, hogy Weiner Leó a Zeneakadémia frissen kinevezett fiatal tanáraként ezzel a kompozícióval mondott köszöntet 1906-ban az intézmény akkori igazgatójának.

A lemez egyben a Hungaroton Weiner újrafelfedezéséért tett erőfeszítéseinek is része: a zeneszerző összes vonósnégyese után, heteken belül megjelenik a Weiner Leó összes zongoraművét magában foglaló sorozat utolsó CD-je, amelyen Kassai István játssza a neves zeneszerző és pedagógus kompozícióit.

Dubrovay László: 1956; A képfaragó
Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, km.: Koncz Gábor narrátor, vezényel: Philippe de Chalendar és Kovács László

Az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulója alkalmából jelent meg Dubrovay László szerzői lemeze. Ezen A képfaragó (The Sculptor) című balett mellett hallható az 1956 címet viselő nagyszabású kompozíció. A Gyurkovics Tibor verseire íródott „szimfonikus képeket” a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara szólaltatja meg, s különlegessége, hogy drámai módon sűríti magába a magyar történelem 13 dicsőséges napját a forradalom előtti sötét terrortól a segélykiáltáson, a szabadság rövid ám határtalan boldogságán és a győzelem mámorán át a kegyetlenségig, s az áldozatok fölött érzett gyászig.

Dubrovay László a magyar kortárs zeneszerzők között talán a legélénkebben érdeklődik a népi hangszerek, a magyar zene ősi rétege iránt, ugyanakkor sorra fedezi fel és aknázza ki a hangszerek új kifejezési lehetőségeit. Legújabb kompozícióiban (ilyen például a Concerto népi hangszerekre és zenekarra, vagy a Tárogató-kvintett) 21. századi módon egyesíti a népi kultúrát az európai hagyományokkal. A zenekari hangzás gazdagításán, eddig nem hallott hangszín-kombinációk kikeverésén dolgozik, mert művészi célja a magyar népi kultúra és napjaink hangzásvilágának egyesítése.

a0c49c86-ac24-4ccc-b00f-f4fd2bc99726

Édes bűnök! – Luigi Denza szalonzenéje
Km.: Meláth Andrea, Leonardo De Lisi (ének), Guido Galterio (zongora), Pierluigi Ruggiero (gordonka) (HCD 32426)

Különleges csemegét ígér a Hungaroton a közelmúltban megjelent kiadványa, amelyen Luigi Denza dalai hallhatók. Talán a magyar zenebarát számára kevésbé cseng ismerősen az olasz zeneszerző neve, Denza azonban az itáliaiak számára a Funiculì, funiculà című dalával halhatatlanná vált. Az örökzöld szerzeményt, amelyet ma szerte Olaszországban ismernek, és az utcán fütyülnek, a zeneszerző a Vezúvra vezető kötélpálya átadása alkalmából komponálta 1880-ban. (Népszerűségét jelzi, hogy keletkezése után hat évvel Richard Strauss is felhasználta egyik szimfonikus költeményében.)

Most három kiváló olasz muzsikus fogott össze Meláth Andreával, hogy a világon elsőként betekintést nyújtson az 1846-ban született, és 1922-ben elhunyt Denza művészetébe. A néhol csellóhanggal is színezett, francia, olasz és angol nyelvű zongorakíséretes dalok és duettek könnyeden szórakoztató hangvételükkel örvendeztetik meg az igényes zenehallgatót.

További információk: tel.: (1) 202-3188, mail: pr@hungaroton.hu, web: www.hungaroton.hu