Zsuzsanna

Budapesti Liszt-ünnepek 5.

2006.11.18. 00:00

Programkereső

A Budapesti Liszt-ünnepek a 195 éve született és 120 éve elhunyt Liszt Ferenc előtt tiszteleg. A jeles eseményre november 18. és 26. között kerül sor a Művészetek Palotájában. November 24-én a Dante-szonáta, és a Dante-szimfónia csendül fel Vittorio Bresciani, Francesco Nicolosi (zongora), Magyar Rádió Gyermekkórusa előadásában.
7462e35e-73d9-4e86-9f59-6e0e4f6ccf9b

„Liszt, az ember, és a liszti zene sokéves tanulmányozása alapján, valamint a kor tüzetes zenetörténeti vizsgálata után arra a meggyőződésre jutottam, hogy a romantika századának központi figurája (Berlioz és Wagner figyelembevételével is) Liszt volt” – olvassuk Alan Walker Liszt-életrajzának előszavában. Liszt, korának ünnepelt, körülrajongott művésze rögtönzéseivel, bravúros játékával, merész zeneszerzői újításaival „egy évszázad kapuját ki tudja nyitni, nem a megérkezés harmóniájára számít... hanem az új évszázadra, melyet megszületni segít, s mely az ő művét teljessé teszi” – írja Szabolcsi Bence.

Az olasz reneszánsz képzőművészete és irodalma kerítette hatalmába a húszas éveiben járó Liszt Ferencet, amikor szerelme oldalán Itáliával ismerkedett. A festői szépségű comoi tó partján született meg az Isteni színjáték ihlette Dante-szonáta első fogalmazványa, a „Dante olvasása nyomán” alcímet viselő, szenvedélyes, drámai töltésű zongoradarab. A mű nem illusztráció: démoni sodrású pokol-vízió, az Inferno hangulatának sajátos eszközökkel való megjelenítése.

A szonáta befejezése után még mindig maradtak feldolgozásra váró élmények Liszt Ferencben a sokszor olvasott költemény nyomán. 1855. elején már felvázolta a születendő szimfonikus költemény tételeit – Poklot, Tisztítótüzet, Paradicsomot. Végül a nyitótétel félelmetesen hangszerelt pokol-zenéje után szelídebben szólnak a Purgatórium dallamai. A Paradicsom megzenésítése helyett Magnificattal, nőikarral és szopránszólóval hangszerelt hálaénekkel fejezte be művét.

A Dante-megzenésítések kétzongorás átiratát Vittorio Bresciani és Francesco Nicolosi előadásában hallhatjuk. A két olasz zongoraművész 1998-ban hozta létre a Liszt Ferenc Zongoraduót azzal a céllal, hogy Liszt szimfonikus műveit saját átirataiban játssza. Duójuk számos koncertet adott Olaszország legrangosabb helyszínein és Washingtonban is.

A szimfónia bemutatóját diorámákkal (vetített állóképekkel) illusztrálva képzelte el a komponista. E szándékot kívánják a rendezők valóra váltani, amikor a Fesztivál Színházban megjelennek Gustave Doré Isteni színjáték-sorozatának képei. Dante sorait Babits fordításában Mécs Károly tolmácsolásában hallhatja a közönség.