Eleonóra

Steve Reich Pesten is ünnepel

2006.11.18. 00:00

Programkereső

A neves amerikai zeneszerző, Steve Reich hetvenedik születésnapja tiszteletére, a szerző jelenlétében szólaltatja meg a komponista több fontos művét az Amadinda, az UMZE kamaraegyüttes és a Schola Cantorum Budapestiensis 2006. december 6-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben - olvasható a Művészetek Palotája honlapján.

Az október 3-i születésnap alkalmából Európa és Észak-Amerika legjelentősebb kulturális centrumai koncertekkel köszöntötték a már életében klasszikussá emelkedett zeneszerzőt. Különös jelentősége van annak, hogy az évfordulós sorozat záróakkordjára éppen Budapesten kerül sor. Steve Reich - akinek egyik nagyszülője Magyarországról vándorolt ki az Egyesült Államokba - évtizedes kapcsolatot ápol a magyar zenei élet több meghatározó alakjával és együttesével. Legutóbbi magyarországi látogatása alkalmával, 2003-ban Steve Reich megvallotta, könnyekig meghatotta a magyar zenészek felkészültsége.

Az Amadindával ápolt különlegesen közeli viszonyt jelzi, hogy Steve Reich új darabot komponál 2009-re, az Amadinda együttes fennállásának 25. évfordulójára, amelynek ősbemutatója Budapesten lesz. A budapesti koncert első felében három, a 70-es években keletkezett darab szólal meg: a Music for Mallet Instruments, Voices and Organ, a Music for Pieces of Wood, amelynek előadásában Steve Reich is színpadra lép, valamint a Music for a Large Ensemble. A koncert második felében a 2004-ben keletkezett You Are (Variations) hangzik el, amelynek 46 tagú előadói apparátusában az Amadinda együttes mellett színpadra lép az UMZE kamaraegyüttes és a Schola Cantorum Budapestiensis is.