Gertrúd, Patrik

A hét portréja: Barbara Hendricks

2006.11.20. 00:00

Programkereső

Leonard Bernstein egyik kedvenc énekese hatalmas hangterjedelmű szopránjával a világ valamennyi nagy operaházának szakértő közönségét meghódította már.
a42dc4f0-755f-40fe-8232-4433f0ba58fc

Az énekesnő 1948-ban született az amerikai Arkansas államban. Szigorú vallásos neveltetést kapott, iskoláit kitüntetéssel végezte, majd a Nebraskai Állami Egyetem matematika-kémia szakán diplomázott 1969-ben.

Hivatalosan csak ezt követően kezdett operaénekesi tanulmányokba a New York-i Juilliard School of Musicon. Először 1974-ben szerepelt színpadon a San Francisco-i Opera társulatának tagjaként, majd egyedülállóan iskolázott, hatalmas hangterjedelmű szopránjával meghódította a világ valamennyi nagy operaházának közönségét.

Több mint húsz rendszeresen énekelt szereppel a repertoárján az egyik legkeresettebb primadonnája a Metropolitan, a Covent Garden, a Párizsi Opera és a Scala előadásainak. Mozart Paminájától Verdi Gildáján át Bizet Carmenjéig szinte minden világhírű szopránszerepben tündökölt már.

Több mint 80 felvételt készített. Fellépésein a legnagyobb karmesterek és zenekarok partnereként állt színpadra, dolgozott és turnézott Karajannal, Bernsteinnel és Solti Györggyel, a Bécsi Állami Operaházzal, a Hamburgi Operával és a Chicagói Szimfonikusokkal.

Nemcsak zenei, hanem humanitárius produkcióit is számos kitüntetéssel díjazták világszerte. Jelenleg is az ENSZ aktív menekültügyi nagykövete. 1977 óta Svédországban él férjével és gyermekeivel.