Gerzson

Budapesti Liszt-ünnepek 4.

2006.11.20. 00:00

Programkereső

A Budapesti Liszt-ünnepek a 195 éve született és 120 éve elhunyt Liszt Ferenc előtt tiszteleg. A jeles eseményre november 18. és 26. között kerül sor a Művészetek Palotájában. November 22-én Jandó Jenő és Mocsári Károly ad koncertet.

„Liszt, az ember, és a liszti zene sokéves tanulmányozása alapján, valamint a kor tüzetes zenetörténeti vizsgálata után arra a meggyőződésre jutottam, hogy a romantika századának központi figurája (Berlioz és Wagner figyelembevételével is) Liszt volt” – olvassuk Alan Walker Liszt-életrajzának előszavában. Liszt, korának ünnepelt, körülrajongott művésze rögtönzéseivel, bravúros játékával, merész zeneszerzői újításaival „egy évszázad kapuját ki tudja nyitni, nem a megérkezés harmóniájára számít... hanem az új évszázadra, melyet megszületni segít, s mely az ő művét teljessé teszi” – írja Szabolcsi Bence.

A koncerten a Magyar rapszódiák I–XIX. Hangzik el. „Én vagyok a magyar királyság első számú cigánya!” vallotta magáról büszkén Liszt Ferenc, amikor megírta magyar rapszódiáinak jelentős részét. A verbunkos dallamkincsből merítve akart népének rapszodosza lenni a virtuóz zongoradarabokkal, a szabad rögtönzést sejtető ritmikával és előadásmóddal, ami valóban a vándorló énekmondók stílusára emlékeztet. A bánat, a fájdalom, a jókedv, a táncosság mind megjelenik a művek lassabb-gyorsabb részeiben, fel-felvillantva egy-egy máig ismert „nótát”, köztük a Rákóczi induló témáját is. A magyar rapszódiák hamar ismertté tették e magyar zenét szerte Nyugat-Európában, s – köszönhetően a mesterien megkomponált műveknek valamint Liszt ördögi zongorajátékának – nagyon kedveltté is váltak az alapul szolgáló dallamok.

213fb41f-95bb-4540-ac2f-b432ff88e564

A kor szokásainak megfelelően nagyon gyorsan megszülettek a négykezes, kétzongorás változatok is. Éppen ezért a különös kivételként mind a tizenkilenc rapszódiát egy hangversenyen előadó két művész a szólójátékon kívül közösen is fellép vagy egy, vagy két zongora igénybe vételével. Mindketten avatott tolmácsolói Liszt muzsikájának. Jandó Jenő repertoárján hosszú évek óta szerepel e sorozat minden alkotása, amelyből CD-felvétel is készült. A Párizsban élő Mocsári Károlyt a nemzetközi zenei szaksajtó Liszt és Bartók elsőrangú előadójaként tartja számon, aki számos nemzetközi verseny győzteseként és díjazottjaként világszerte ismert és elismert muzsikus.